M-am gândit mult dacă să recomand sau nu această carte. Și am zis că merită riscul de a pierde câțiva cititori pentru deliciul de a-l prezenta aici pe unul dintre scriitorii mei preferați din toate timpurile.
Ca tăietorii de lemne e un roman al scriitorului austriac Thomas Bernhard. A fost publicat pentru prima dată în 1984, iar la noi anul acesta, la editura Curtea Veche Publishing. Cartea e scrisă în stilul său caracteristic, plin de umor negru și idei filosofice, fiind o explorare a disperării existențiale. Acțiunea romanului are loc în Viena și se concentrează pe o seară în care intelectuali și artiști austriaci de vază participă la o serată artistică. De-a lungul celor 256 de pagini, Bernhard nu ne oferă o acțiune propriu-zisă, romanul constând, de fapt, dintr-un lung șir de reflecții despre starea deplorabilă, în opinia lui, a oamenilor de cultură austrieci și vienezi în special. Bernhard a fost un tip provocator, o parte dintre scrierile lui aflându-se, de altfel, în mijlocul unor scandaluri publice. Răspunsul lui Bernhard a fost unul pe măsură, adică antologic: el a interzis postum, prin testament, reprezentarea după moartea sa oricărei piese de teatru scrise de el pe teritoriul austriac. Decizia sa a fost una simbolică, reflectând în mod clar relația tensionată pe care o avea cu societatea și cultura austriacă. Nu era un autor care să se conformeze așteptărilor și normelor sociale, ci un rebel care folosea literatura pentru a expune ipocrizia și decadența pe care le observa în jur.
Dacă ești în căutarea unei povești de tip clasic, cu o acțiune bine definită și personaje cu care să te poți identifica, atunci asta nu e cartea potrivită. Bernhard îți pune la încercare răbdarea și te forțează să privești lumea printr-un unghi aparte. E o carte care te pune la încercare și care îți va rămâne mult timp în minte, chiar dacă nu te vei simți neapărat confortabil cu ce îți dezvăluie. Thomas Bernhard nu scrie pentru a te face să te simți bine, ci pentru a te scoate din zona de confort. Așadar, dacă îți dorești o lectură provocatoare, Ca tăietorii de lemne este, fără îndoială, o alegere remarcabilă.
Traducere de Daniela Ștefănescu.
Data publicarii: 2025
Editura: Curtea Veche Publishing
Până săptămâna viitoare, la revedere!
Alex
Trece pe lista de lecturi în așteptare 🙈 mulțumim de sugestie