Dintr-o ediție specială într-alta, de la Gaudeamus la Crăciun! Târgul ne-a scos din casă cu promisiuni de reduceri și noutăți literare, iar acum ne-am trezit în dilema clasică de sărbători: „Ce carte să pun sub brad ca să dea bine și pe Instagram, dar să bucure și sufletul?” Există soluții! În newsletter-ul ăsta trec în revistă câteva titluri și topuri, ca să aveți de unde alege. Deci fie că sunteți în căutarea unei povești, fie a unei cărți ușor de citit la gura sobei (a se citi calorifer), stați pe aproape. 🎄😂 Haideți să transformăm „Ce cadou să iau?” în „Eu când mai citesc toate astea?” 😉
Într-un articol din Observator cultural Luminița Corneanu scrie despre un top realizat de BBC al celor mai bune cărți pentru copii din toate timpurile. A rezultat o listă de 100 de cărți care începe cu Regele tuturor sălbăticiunilor de Maurice Sendak și se încheie cu Harun și marea de povești a lui Salman Rushdie.
Mai găsim cărți contemporane de la Panchatantra la basmele lui H.C. Andersen și ale Fraților Grimm, Aventurile Alisei în Țara Minunilor, Aventurile lui Pinocchio la Mominlandia de Tove Jansson, Cei trei tîlhari de Tomi Ungerer, Castelul umblător al lui Urlet de Diana Wynne Jones, Momo și Povestea fără sfîrșit de Michael Ende, Karlsson-de-pe-acoperiș de Astrid Lindgren, Cotoi cu pălărioi de Dr. Seuss, pînă la Matilda de Roald Dahl, ilustrată de Quentin Blake, Harry Potter și piatra filozofală de J.K. Rowling ori Cartea Cimitirului de Neil Gaiman.
Mi se pare semnificativ pentru gustul literar din zilele noastre că între primele cinci titluri din topul BBC sunt două care nu intră în tiparul clasic al cărții „cu învățăminte“, sfătos-moralizatoare, filozofice sau liric-alegorice, conchide Luminița.
E o obsevație justă și pe placul meu. Cărțile nu e musai să-și propună să ne învețe ceva. E suficient ca literatura să fie scrisă inteligent și cu talent pentru ca cei mici să tragă de acolo lecții de viață folositoare.
Crăciunul lui Charlie Brown e o carte clasică ce și-a păstrat farmecul de-a lungul anilor. Într-o lume în care totul pare să se învârtă în jurul cumpărăturilor și al decorațiunilor cu sclipici, Charlie caută cu disperare adevărata semnificație a sărbătorii. Alături de prietenii săi fideli, inclusiv adorabilul Snoopy, el se confruntă cu diverse situații amuzante și emoționante care ne amintesc de ce iubim aceste personaje.
Mesajul central al poveștii e despre prietenie, autenticitate și adevăratul spirit al Crăciunului și e perfect pentru perioada asta. Charlie Brown învață că sărbătorile nu vizează lucrurile materiale, ci prieteniile sincere și momentele împărtășite cu cei dragi. Stilul inconfundabil al lui Charles M. Schulz continuă să fie iubit de generații întregi. Crăciunul lui Charlie Brown este, fără îndoială, un must-read, reamintindu-ne de valorile simple și frumoase ale sărbătorilor.
Vârsta indicată: 8+
Editura: miniGrafic
Anul apariției: 2023
Seria Noii cititori, coordonată de scriitoarea Adina Rosetti și ilustrată de Oana Ispir, aduce lună de lună recenzii la cărți pentru copii, scrise de copii. În fiecare lună copiii citesc o carte, o comentează împreună și apoi scriu propria recenzie, totul sub îngrijirea Adinei, care vine de fiecare dată și cu extra context. De data asta, Adina i-a rugat să aleagă o singură carte și să se gândească cui ar recomanda-o. Avem, așadar, lecturi pentru toate gusturile: și pentru timizi, și pentru posesori de animale, pentru oameni (prea) ocupați, adulți interesați să înțeleagă mintea copiilor sau adolescenți dornici de problematizare și de cunoașterea istoriei recente. Cărți cu mult haz, romane de aventură, intrigi dramatice și… poezii cu prostii.
Poate mulți copii nu și-ar dori să primească o carte de Crăciun, dar dacă totuși cunoașteți cititori pasionați sau vreți să le deschideți altora apetitul pentru lectură, iată o serie de cărți pe care le recomandă chiar copiii!
Darul lui Moș Crăciun de T.O. Bobe e o adevărată comoară pentru cei mici și nu numai. Trebuie să știi că scrisorile pe care le primește Moș Crăciun nu sunt doar simple bucăți de hârtie. Sigur, Moșul primește și scrisori obișnuite, scrise cu grijă sau în grabă, lungi sau scurte, de la copiii din întreaga lume, vârâte în plicuri colorate și purtând pe ele adresa: Laponia, strada Decembrie, numărul 25. Dar magia nu se oprește aici. Moș Crăciun primește și scrisori care n-au fost niciodată scrise, pe care copiii doar le-au visat sau au dorit să le scrie. În căsuța sa confortabilă din Laponia, de Crăciun, orice gând sau vis al tău ajunge la Moșul și e la fel de prețuit și împlinit ca dorințele scrise. Done Stan e unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori de cărți pentru copii din România.
Vârsta indicată: 8+ ani
Editura: Humanitas Junior
Anul apariției: 2023
„Se apropia Crăciunul. Într-o dimineaţă, pe la jumătatea lui decembrie, şcoala Hogwarts se trezi sub un strat de zăpadă de câţiva coţi.”
Astfel începe capitolul doisprezece din Harry Potter și piatra filosofală, care spune povestea înduioșătoare a primului Crăciun petrecut la Hogwarts de Harry Potter. Sala Mare e împodobită cu brazi magnifici, în salonul comun al Casei Gryffindor se stă în tihnă şi e multă bucurie în cadourile din dimineața Crăciunului, este o sărbătoare plină de căldură sufletească, prietenie, mâncare bună şi surprize magice pe care Harry nu le va uita niciodată. Textul lui J.K. Rowling, preluat din Harry Potter și piatra filosofală și însoţit de grafica strălucită a lui Ziyi Gao, ia acum forma unui fabulos album ilustrat menit să creeze o nouă și încântătoare tradiție de sărbători, spre bucuria întregii familii.
Vârsta indicată: 8+
Editura: Arthur
Anul apariției: 2024
Un proiect pe care îl susțin din toate puterile e cel inițiat de Asociația De Basm, care le oferă copiilor acces la cărţi și le deschid minţile cu ajutorul literaturii.
Pentru 2025, asociația are în pregătire mai multe acțiuni:
„KitLit”, un kit pedagogic complex pentru ciclul primar, alcătuit din scenarii educative inspirate de cele mai cunoscute cărți pentru copii din literatura română contemporană;
„Povești în zbor”, un proiect de intervenție culturală, care îi ajută pe copii să se familiarizeze cu aspecte ecologice importante, prin intermediul unor trasee ghidate în Grădina Botanică București şi a unor povești originale despre păsările care trăiesc în mediul urban;
Caravane de lectură în sate şi zone defavorizate cultural.
Donează pentru minţi deschise!
Cum poți ajuta? Cu cărţi, donaţii sau o parte din impozitul pe profit. Donează direct bani, cu care De Basm va cumpăra cărţi pentru biblioteci şi va asigura co-finanţarea proiectelor în derulare şi în pregătire. Redirecționează 20% din impozitul pe profit către De Basm. Cumpără chiar tu cărți noi din domeniul literaturii pentru copii cu care să dotezi bibliotecile rurale. Asociația De Basm poate facilita achiziția directă de la edituri, cu o reducere considerabilă.
Până data viitoare, la revedere!