A fost Târgul de Carte Gaudeamus 2024, adică carduri răsuflând greu, rafturi de bibliotecă neîncăpătoare și noptiere scârțâind sub greutatea noilor achiziții. Iar dacă ai o cămară liberă, felicitări, e timpul s-o transformi în „depozit de urgență pentru volume indispensabile”.
Cum tocmai mi-a apărut o carte nouă, am plecat la București să mă bucur de haosul organizat al târgului. Speram să scriu textul în timp real, dar agitația a fost prea mare.
Dacă n-ai ajuns, ai pierdut ocazia de a răsfoi cărți noi, de a te ciocni politicos (sau nu) cu alți iubitori de literatură și de a descoperi că unii autori chiar seamănă cu poza lor de pe copertă. 😂 A fost lume mai puțină decât de obicei și mă gândesc că toată nebunia politică de săptămâna trecută a avut un impact asupra chefului de lectură, ca să nu mai vorbim de ploaia care a cam ținut lumea prin casă.
Pentru prezenta ediție a newsletterului am făcut turul câtorva standuri pentru a vă arăta ce e nou pentru cei mici, mai ales că editurile preferă să-și lanseze majoritatea aparițiilor în cadrul celor două mari târguri de carte anuale. N-am ajuns la toate editurile din lipsă de timp, dar recuperez în curând :) Așadar:
Am ales câteva cărți de la editura Arthur, care a avut ca de obicei un stand generos, amplasat de data asta chiar la intrarea în târg, așa că n-aveai cum să-l ratezi. Iar dacă îl ratai tu, copilul sigur nu 😆
Autori români: Aiurea-n tramvai de Adina Rosetti, Clopoțelul fermecat de Ioana Nicolaie, Dani G. și castelul celor trei măgăruși de Alex Moldovan, Lara Capibara de David Gruev, Să studiem cu Apolodor furnicile și lumea lor de Florin Bican.
Autori străini: Școala pentru Bine și Rău 6: Unicul rege adevărat de Soman Chainani, Cei cinci faimoși #4. Cei cinci la Cuibul Contrabandiștilor de Enid Blyton, Micuțul Nicolas are niște probleme de René Goscinny, Jean-Jacques Sempé, Minți geniale #3. Răzbunarea | paperback de Gordon Korman
Portocala Albastră a venit cu volumele de mai jos și cu niște ateliere absolut superbe de origami organizate pentru copii curioși și dornici aflați la târg.
De la Cartea Copiilor am ales trei titluri: Inga Moore, Bibliobuzul Domnului Elan, Ulf Stark și Eva Eriksson, Crăciun în pădurea Mare și De-a v-ați ascunselea la fermă, de Axel Scheffler, unul dintre cei mai simpatici ilustratori ever, pe care sigur îl știți din cărțile cu Gruffalo.
La Humanitas Junior am găsit trei noutăți ale unor autori români,
Comoara lui Harap-Alb, de Mihai Mănescu, Uimitoarea călătorie a spiridușului Scorțișoară, de Andreea Răsuceanu, Fraţii Mesteacăn şi cei 7 vampiri care aveau o singură pereche de chiloţi, de Augustin Cupșa, pe care abia aștept să le citesc.
Ultima, dar nu cea din urmă noutate pe care am așteptat cu mult interes e cartea Adinei Chirica, ilustrată de Raluca Guraliuc, apărută la editura Sofiami, Un cititor salează lumea. Pentru că dacă lumea asta merită salvată, cu siguranță lucrul ăsta îl va face un cititor.
Cum să nu dai faliment la Gaudeamus?
Răspuns simplu: nu poți. Îți propui să cumperi doar două cărți, dar pleci cu cinci pentru că erau la ofertă, plus una doar pentru copertă, să dea bine pe Instagram. Bonus: sacoșa gratuită de la editura de unde își ia copilul cărți. Una peste alta, târgurile de felul ăsta nu au legătură doar cu cărțile. Au legătură și cu întreaga experiență, cu celebrul tramvai 41, cu întâlnirile de tot felul și cu vibe-ul de sărbătoare literară. ✨