Alegerea cărților pentru cei mici e o excelentă ocazie de a le influența dezvoltarea intelectuală și emoțională, de a le deschide ochii spre lume. Cărțile nu doar că stimulează imaginația, ci și ajută la formarea valorilor, la dezvoltarea abilităților sociale și la înțelegerea lumii înconjurătoare. Iată câteva sugestii care vă pot ajuta să găsiți cărți potrivite și captivante pentru copii:
Ca regulă generală, încercați să evitați autorii care folosesc în exces diminutive, arhaisme (sigur, asta dacă nu vorbim de cărți clasice, scrise acum o sută, două de ani). Nu recomand cărțile în care autorii le vorbesc de sus copiilor, autorii care se iau prea în serios sau cei care presară pilde și învățăminte la tot pasul. Prefer în schimb autorii care vorbesc pe limba celor pentru care scriu, adaptându-se la realitatea de zi cu zi și la felul mai direct de comunicare specific epocii noastre.
1. Alegeți cărți potrivite vârstei
Atunci când alegeți cărți e foarte important să luați în considerare vârsta și nivelul de înțelegere al copilului. Cărțile ilustrate sunt excelente pentru cei foarte mici, imaginile atrag atenția și ajută la înțelegerea poveștii. Pe măsură ce copiii cresc, le pot fi arătate cărți cu mai mult text, dar cu un vocabular accesibil. E util să verificați recomandările de vârstă de pe cărți, dar nu uitați să vă bazați și pe observațiile personale; fiecare copil se dezvoltă în ritmul său.
Sugestie:
Încercați să vizitați o librărie sau o bibliotecă împreună cu copilul și să explorați cărțile. Aveți încredere în instinctul lui și dați-i voie să aleagă ce-i atrage atenția, astfel încât să se simtă implicat.
2. Lectură cu zâmbetul pe buze
O carte nu trebuie să fie plictisitoare, mai ales una pentru copii! De exemplu, poveștile despre dinozauri pot fi pline de informații fascinante, dar pot fi prezentate într-un mod captivant și distractiv. Cărțile care combină învățarea cu umorul sau aventurile sunt mult mai atractive. Acestea îi ajută nu doar să acumuleze cunoștințe, ci și să prindă drag de lectură.
Sugestie:
Căutați cărți care au glume și/sau personaje amuzante. O carte care îl va face pe cel mic să râdă îi va rămâne în memorie toată viața.
3. Diversitate în povești
Expunerea la diverse culturi și perspective e esențială pentru dezvoltarea empatiei și a înțelegerii. Îmi aduc aminte și acum fascinația cu care am citit cărți precum romanele lui Jules Verne, cărțile cu Winnetou sau Comoara din insulă, care mă transportau în universuri necunoscute mie. Căutați cărți cu personaje din medii diferite, care să le arate copiilor o lume variată și fascinantă. Poveștile cu aventuri din colțuri îndepărtate ale lumii pot deschide mințile și inimile celor mici, ajutându-i să înțeleagă mai bine diversitatea umană. În același timp, nu ocoliți cărțile cu subiecte delicate. Uneori, aceasta e calea cea mai ușoară pentru acele discuții pe care vă vine greu să le purtați.
Sugestie:
Încercați să includeți cărți care vizează tradiții diferite de pe glob. Exotismul e un factor decisiv în stimularea curiozității.
4. Urmăriți interesele copilului
Că tot am vorbit de Jules Verne și de Karl May, urmează o opinie mai puțin populară: nu le vârâți pe gât cărțile care v-au încântat vouă copilăria. Nu e vorba despre ce vă place vouă, ci despre ce îi interesează pe ei. Dacă voi ați lăcrimat la Micul prinț sau ați suferit la sfârșitul seriei La Medeleni, nu-i musai ca și copiii voștri s-o facă. Cartea trebuie să placă copilului, nu adultului care i-o cumpără. Deci lăsați sentimentalismul la o parte și gândiți practic. Altfel riscați să-i îndepărtați pentru totdeauna de citit.
Sugestie:
Căutați serii de cărți care dezvoltă personaje și tratează situații cu care copiii se pot identifica, ajutându-i să-și țină atenția trează. Știu că nu-i ușor și că e nevoie de un efort de care nu suntem mereu capabili, dar cred că ei merită asta.
5. Estetică și calitate
Aspectul cărților e foarte important. Copiii sunt atrași de culori vii și de ilustrații interesante. O carte ilustrată cu talent poate deveni rapid o favorită pe viață. Ilustratori precum Iacob Desideriu, Livia Rusz sau Pompiliu Dumitrescu Iar dacă e și bine realizată din punct de vedere tehnic, va rezista mai bine trecerii timpului. NU avem mereu de ales, dar dacă există ediții paralele, alegeți-o pe cea mai solidă. O carte care rezistă la utilizarea frecventă va oferi mai multe momente de lectură plăcută.
Sugestie:
Investiți în cărți de calitate, cu pagini groase și ilustrații captivante. Cărțile tactile sau cu elemente pop-up pot adăuga un nivel suplimentar de distracție. Faceți un mic research pe net pentru a găsi edițiile cele mai bune, chiar dacă-s un pic mai scumpe.
Prin alegerea cărților diverse, de calitate și potrivite copiilor voștri nu le oferiți celor mici doar lecturi plăcute, ci și oportunități de dezvoltare personală. Aceste cărți nu sunt doar simple povești, ci instrumente care pot modela caracterul și gândirea copiilor. Încurajați-i să exploreze, să întrebe și să se bucure de fiecare pagină.
Happy reading! 📚✨
La Medeleni ☺️🥹❤️