Nu m-am întrebat niciodată ce înseamnă libertatea până în ziua în care l-am îmbrățișat pe Stalin. De aproape, era mult mai înalt decât mă așteptam. Învățătoarea Nora ne spusese că imperialiștilor și revizioniștilor le place să sublinieze că Stalin era mic de statură. În realitate, nu era atât de scund precum Ludovic al XIV-lea, a cărui înălțime, lucru curios, a spus ea, nu o aduceau niciodată în discuție. În orice caz, a adăugat luându-și o mină serioasă, concentrarea pe aparențe, mai degrabă decât pe ceea ce contează cu adevărat, era o greșeală imperialistă tipică. Stalin era un gigant, iar faptele lui erau de departe mult mai relevante decât fizicul său.
Așa începe cartea lui Lea Ypi, Liberă. Un copil și o țară la sfârșitul istoriei. Ne aflăm în anul 1989, iar o pionieră de 11 ani devine peste noapte martoră la prăbușirea unuia dintre cele mai dure și mai longevive regimuri dictatoriale comuniste din lume: cel al lui Enver Hoxha. Deși albanezii speră că dărâmarea statuilor lui Hoxha și Stalin va marca începutul tranziției spre o societate liberă și democratică, anii ce urmează sunt plini de provocări: privatizare de tip „terapie de șoc” (vă sună cunoscut?), imigrație masivă, inflație galopantă, scheme piramidale, totul culminând cu un război civil.
Folosind un limbaj poetic și elegant, Lea Ypi reușește să surprindă complexitatea și absurditatea regimului lui Enver Hoxha, dar și impactul tranziției asupra oamenilor obișnuiți și al societății în general. Prin ochii unui copil, ne vedem confruntați cu realitățile dure ale tranziției, dar și cu bucuriile și descoperirile specifice vârstei. Ypi reușește să încadreze perfect poveștile din copilărie în contextul social și politic al vremii, ceea ce face ca lectura săcurgă foarte lin.
Lea Ypi reușește să creeze o legătură profundă cu cititorii. Mi-a plăcut mult felul în care autoarea abordează subiecte precum libertatea, moartea și transformarea socială: cu umor, cu inocență și cu multă sensibilitate. Avem aici o reflecție asupra felului în care idealurile noastre se confruntă cu realitatea, care este mereu imperfectă.
O lectură recomandată tuturor celor care sunt curioși să înțeleagă cum se conturează identitatea într-o lume în schimbare, curioși cum ne influențează istoria la nivel personal.
Lea Ypi, profesoară de teorie politică la London School of Economics și de filosofie la Australian National University a câștigat numeroase premii, printre care British Academy Prize for Excellence in Political Science și Leverhulme Prize for Outstanding Research Achievement. Trăiește la Londra.
Cartea apărut în colecția Anansi a editurii Pandora M, în traducerea Berthei Savu.