Julianne Moore, una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației ei, s-a declarat profund șocată de decizia luată de noua administrație de la Casa Albă, care a decis să scoată cartea ei pentru copii din 2007 din instituțiile de învățământ administrate de Departamentul Apărării.
Actrița premiată cu Oscar pentru rolul din filmul Still Alice din 2014 a explicat că Freckleface Strawberry e o poveste semi-autobiografică despre o fetiță de șapte ani care nu-și iubește pistruii, dar care în cele din urmă învață să-i accepte când își dă seama că e diferită, „exact ca toți ceilalți”.
Nu pot să nu mă întreb ce anume e atât de controversat la această carte ilustrată încât să fie interzisă de Guvernul SUA. Sunt profund întristată și nu mi-aș fi imaginat vreodată că voi vedea așa ceva într-o țară unde libertatea de exprimare și de gândire e un drept constituțional
Seria Băieții răi de Aaron Blabey e o aventură amuzantă care demontează stereotipurile despre „personajele negative”. Dl. Lup, Dl. Șarpe, Dl. Rechin și Dl. Piranha sunt considerați de toată lumea niște ticăloși, dar își propun să schimbe această percepție și să devină eroi. Problema? Nimeni nu-i crede.
Blabey combină textul scurt cu ilustrații amuzante, ceea ce face ca aceste cărți să fie accesibile și extrem de atractive pentru copiii care abia descoperă lectura independentă. Ritmul e rapid, replicile sunt spumoase, iar situațiile ridicole provoacă hohote de râs. Perfecte pentru cititori de 6-10 ani, sunt o lectură ideală pentru copiii care preferă povești scurte, amuzante și ilustrate în stil grafic.
Aaron Blabey s-a născut pe 1 ianuarie 1974 în orașul Bendigo din Australia. A fost actor, dar din 2006 a început să creeze cărți pentru copii. Cărțile lui s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare.
Ilustrații de Aaron Blabey
Traducere din limba engleză de Roxana și Alex Tocilescu
Vârsta indicată: 6+ ani
Editura: Grafic
Anul apariției: 2022
BookTruck duce cărți copiilor din satele fără biblioteci funcționale cu o dubă transformată într-o bibliotecă modernă cu peste 1.000 de volume. Citește AICI un articol despre clujeanul Victor Miron, care a reușit să-i facă pe copii să iubească cititul prin intermediul BookTruck – Cărțile pe roți. Proiectul e susținut de Asociația Cărțile pe Față, iar BookTruck a ajuns în peste 50 de sate din țară, peste 30 dintre acestea fiind din județul Cluj.
Visul nostru e să trăim într-o societate în care oamenii citesc măcar două cărți pe lună. Pe termen mai mediu ne dorim să dezvoltăm proiectul bibliotecilor mobile și să facem măcar 5 dubițe biblioteci, cu ele am putea să servim lunar toate cele 75 de comune din județ. Motiv pentru care îi invit pe cititori să ni se alăture în a face acest vis realitate și, dacă vor, să vină cu noi prin sate să le citească povești copiilor.
M-am gândit să inițiez o serie de recomandări ale unor cărți clasice care mi-au marcat într-un fel sau altul experiența de cititor. Iar una dintre ele este cu siguranță Cheița de aur sau aventurile lui Burattino. Am iubit cartea asta pe care am primit-o cadou în copilărie pentru ilustrațiile ei superbe și pentru povestea spumoasă.
Cartea scrisă de Alexei Tolstoi e o adaptare rusească după celebrul Pinocchio a lui Carlo Collodi. Povestea începe similar, cu un tâmplar bătrân care sculptează un băiețel de lemn, Burattino, care pornește într-o serie de aventuri. Alături de prietenii săi el descoperă o comoară simbolizând libertatea și bunăstarea pentru toți.
Stilul lui Tolstoi e plin de viață, cu umor și un ritm alert. Deși povestea reflectă influențele ideologice ale perioadei, farmecul aventurilor și legăturile dintre personaje fac din Burattino o lectură plăcută și accesibilă. E o carte potrivită atât pentru copii, cât și pentru cei interesați să descopere o reinterpretare culturală a unei povești clasice.
Traducere din limba rusă de Dan Faur și R. Velt
Ilustrații de A. Canevschi
Vârsta indicată: 7-10 ani
Editura: Arthur Retro
Anul apariției: 2023
Știu că asta n-are legătură cu cărțile, dar are legătură cu copilăria, bucuria și, de ce nu, cu umanitatea din noi: primarul comunei Lipnița, Nicolae Dinu, a luat o decizie inedită duminică: a închis temporar o porțiune din drumul principal al localității pentru a le oferi copiilor un spațiu sigur și distractiv pentru săniuș. Decizia a fost primită cu entuziasm de către copii, care s-au bucurat de ocazia de a se da cu săniuțele pe strada transformată în derdeluș.
Până săptămâna viitoare, la revedere!
Alex