Trăim vremuri tulburi, în care lumea pare că a luat-o razna. Războiul, cu toată oroarea și absurditatea lui, nu mai este doar o lecție de istorie, ci o realitate care pulsează aproape de noi, zi de zi.
În acest context, Flon-Flon și Musette de Elzbieta – în traducerea Laviniei Braniște – vine ca o parabolă dureroasă și tandră despre pierdere, prietenie și copilăria frântă de deciziile celor mari. Războiul zdrobește totul în calea lui și durează o veșnicie, spre nedumerirea și tristețea celor doi copii, despărțiți odată doar de un pârâu, acum de un gard de spini. Nici măcar sfârșitul războiului nu readuce armonia, dar candoarea și dragostea pot face o breșă în orice obstacol, dovedind că împreună sunt mai puternice decât orice monstru.
— Războiul nu moare niciodată, micuțul meu Flon-Flon. Adoarme numai, din când în când. Iar când doarme, trebuie să fim foarte atenți să nu se trezească.
— Fac prea multă gălăgie când mă joc cu Musette? a întrebat Flon-Flon.
— Nu, a răspuns mama. Copiii sunt prea mici ca să trezească războiul.
Editura: Portocala albastră
Vârsta indicată: 3-9 ani
📅 SepsiBook 2025 | 22–25 mai
📍 Arena Sepsi, Sfântu Gheorghe
📖 A 4-a ediție a târgului de carte și festivalului de literatură contemporană vine cu invitați speciali și vești bune pentru fanii literaturii pentru copii:
🔹 Sofi Oksanen și Timo Parvela – doi dintre cei mai mari autori finlandezi de azi – vin în România!
🔹 Asociația De Basm este din nou prezentă cu două autoare pe care le iubim:
✔️ Iulia Iordan – scriitoare, curatoare și specialistă în educație muzeală
✔️ Luminița Corneanu – autoarea cărții „Cameleonul Cami pleacă în Tibet”, finalistă Cărturino 2024
🔸 Ateliere, lecturi și întâlniri pentru cei mici și mari – așa cum ne-am obișnuit deja cu SepsiBook.
🧡 Dacă ești prin zonă sau ai cum să ajungi, chiar merită.
Am citit de trei sau patru ori Cea mai reușită serbare de Crăciun a Barbarei Robinson și cred că e cea mai mișto carte de Crăciun ever. Am devorat și alte cărți de-ale ei în engleză, așa că vestea apariției unui nou volum la Editura Arthur, Cel mai nereușit an școlar, m-a entuziasmat. Frații Herdman sunt, fără îndoială, cei mai năstrușnici copii din istorie. Nimeni nu-i întrece în trăsnăi: fură un bebeluș și percep taxă pentru a-i vedea capul (desenat cu markerul, evident), împrăștie zvonuri apocaliptice despre cancelarie și bagă spaima în profesori. Dar cum mereu se poate și mai rău, fiecare pățanie vine cu un oftat de ușurare.
Finalul de an aduce o provocare neașteptată: fiecare elev trebuie să găsească un compliment pentru un coleg, inclusiv pentru temuta Imogene Herdman. Poate avea și un copil-problemă calități?
Traducere de Domnica Drumea
Vârsta indicată: 8-12 ani
Editura: Arthur
Anul apariției: 2025
📬 Până data viitoare, să ne bucurăm de cărți bune, emoții adevărate și copii curioși.
La revedere și pe curând,
Alex