Săptămâna asta ne întoarcem la două povești clasice care au rezistat perfect testului timpului: Vrăjitorul din Oz și Heidi. Una ne poartă într-o țară plină de magie, sperietori vorbitoare și pantofi roșii, cealaltă ne urcă pe munți, unde aerul e curat, iar bunicii chiar știu ce spun. Sunt povești scrise acum mai bine de 100 de ani, dar care încă funcționează ca o cană de ciocolată caldă pentru că sunt reconfortante, calde și au un strop de curaj. Mai jos, de ce merită citite (sau recitite).
🏔️ Heidi, fetița munților – O poveste veche, dar cu un vibe foarte actual
În 1881, Johanna Spyri scria despre o fetiță care urcă într-un sat de munte și descoperă acolo ceva ce mulți dintre noi căutăm toată viața: liniște, simplitate, apropiere de oameni și de natură. Heidi locuiește cu bunicul ei într-o cabană din Alpi. Nu are tabletă, nu merge la mall, n-are cont pe TikTok – dar are dealuri verzi, mâncare proaspătă, capre nărăvașe și aer curat cât pentru o viață întreagă. Și, mai ales, are o inimă care învață să iubească, să ierte și să se bucure de tot ce e în jur.
Pentru copiii de azi, Heidi poate fi o revelație: o eroină fără superputeri, dar cu o forță interioară incredibilă. E curajoasă și empatică, iar când e trimisă la oraș, într-un apartament rigid și într-o lume rece, simțim la ea dorul de munte, de mirosul de iarbă și de bunicul morocănos, dar bun. E o carte numai bună s-o citești vara, pe iarbă sau la mare, cu o limonadă mare alături.
Cartea a apărut la editura Litera, în colecția Biblioteca pentru copii.
🧠 Filosofie pentru adolescenți… și viața lor complicată
Ce sens are viața? Cum era lumea acum 2000 de ani? Cine-a fost Socrate și de ce mai vorbim despre el? Dacă ai acasă un adolescent curios sau visător, cursul „Filosofie pentru o viață cu sens”, susținut de Mario Barangea, e ocazia perfectă de a-l trimite într-o aventură a ideilor.
📍 Unde? București, Bd. Dacia 78
📅 Când? 14–17 iulie, între orele 16:00–18:00
🍋 Pauză de socializare cu limonadă inclusă
La ce ajută filosofia în viaţa noastră de zi cu zi? Care au fost cei mai mari filosofi care au dat răspunsuri memorabile la marile întrebări pe care ni le punem toţi? Cât de fresh sunt ideile unor gânditori de acum 2000 sau 500 de ani? Poţi afla multe idei spectaculoase din trecut şi poţi deveni filosof amator, la rândul tău, dacă explorezi un domeniu care se ocupă cu marile teme ale existenţei noastre.
Atelierul e destinat adolescenților de la 14 ani în sus care nu se tem să pună întrebări grele și să se gândească serios la lume, la sine și la viitor.
🌪️ Vrăjitorul din Oz – o aventură despre curaj și prietenie
În 1900, L. Frank Baum a inventat o tornadă care nu dărâmă, ci deschide o poartă spre un tărâm fermecat. Așa începe povestea lui Dorothy, o fată din Kansas care se trezește, alături de cățelul ei Toto, în lumea colorată și uneori înfricoșătoare a lui Oz. Pornind pe celebra cărare pietruită cu cărămizi galbene, Dorothy întâlnește trei personaje pe care e imposibil să nu le îndrăgești: un leu fricos, un om de tinichea lipsit de inimă și o sperietoare care-și dorește musai un creier. Fiecare caută ceva, dar ceea ce găsesc, în cele din urmă, e forța prieteniei. Vrăjitorul din Oz e o carte despre cum să-ți găsești curajul, chiar dacă îți tremură genunchii - sau mai ales atunci -, și despre cum uneori avem deja în noi ceea ce căutăm, doar că nu știm.
Lumea lui Oz e perfectă pentru copiii care iubesc magia, umorul și întâmplările ciudate. Iar mesajul final – acela că acasă nu e un loc, ci oamenii pe care îi iubim rămâne emoționant și azi.
Se recomandă copiilor între 8 și 12 ani sau părinților nostalgici. Ediția aceasta a apărut la editura Arthur. E tradusă de Camil Baltazar, Iosefina Baltazar și ilustrată de talentata Anca Smărăndache.
⚡ 20 de ani cu Percy Jackson
Când Rick Riordan scria Hoțul fulgerului, primul volum din seria Percy Jackson și Olimpienii, simțea că e un moment decisiv în cariera lui. Ori reușește, ori... schimbă meseria. La prima lansare de carte, într-o librărie din San Francisco, a venit un singur copil. Dar nu s-a lăsat. Până la al doilea volum (Marea Monștrilor), seria începuse deja să prindă, iar cu Blestemul titanului, Riordan era sigur că va duce la capăt cele cinci volume plănuite. Astăzi, la 20 de ani de la apariția primului volum, Riordan a scris 17 cărți în universul Percy Jackson și două trilogii spin-off. Seria a devenit una dintre cele mai bine vândute din toate timpurile, a dat naștere unui musical pe Broadway și unei adaptări TV pe Disney+.
💌 Asta a fost tot pentru azi. Dacă ți-a plăcut, dă mai departe cuiva care ar zâmbi citind. Ne reauzim curând. Până atunci, ai grijă de tine și citește ceva care te face să te simți viu.
Cu drag, Alex 💛