Ministerul Educației, printr-un ordin semnat de ministrul Daniel David, a decis ca elevii de clasele I-IV să nu mai participe la olimpiadele și concursurile școlare naționale în anul școlar 2024-2025. David a subliniat că olimpiadele timpurii pot distorsiona dezvoltarea echilibrată a competențelor și pot stimula o industrie a meditațiilor, creând presiuni inutile asupra copiilor. (sursa: newsletterul VOCATIV, pe care vi-l și recomand)
Știu că e un subiect controversat, dar mie mi se pare o măsură bună. Și spun asta din perspectiva cuiva care chiar a participat la astfel de olimpiade la vârsta aceea. E prea multă presiune pe copiii ăștia, haideți să încercăm să le creăm și amintiri frumoase din copilărie, nu doar lecții, performanță și seriozitate. Iar amintirile mele cele mai frumoase sunt legate de cărți.
Să numărăm cu domnul Zăpăcilă, de Mauri Kunnas e o carte care ne va ajuta să-i învățăm pe cei mici să numere. Dacă ar fi să mai trec o dată prin acest proces adesea dureros, aș alege cărticica asta simpatică fără să stau pe gânduri. Un somnambul curajos descoperă o lume magică plină de personaje năzdrăvane: doi reni voioși, patru crocodili plimbăreți și douăsprezece fantome prietenoase! Micii cititori vor parcurge numerele de la unu la douăzeci într-un mod atât de captivant, încât vor uita că de fapt... învață! Fiecare pagină aduce o nouă descoperire veselă, menită să transforme învățarea numerelor într-o experiență captivantă și interactivă.
Traducere din finlandeză: Andreea Nita
Vârsta indicată: 3-5 ani
Editura: Pandora M
Anul apariției: 2024
HarperCollins Children’s Books a anunțat o nouă colecție de zece „aventuri absolut hilare, care te vor face să râzi în hohote” de la autorul David Walliams, care a prins foarte bine și la noi. Eu îl văd ca pe un urmaș mai mult sau mai puțin oficial al lui Roald Dahl, și abia aștept să-i citesc noile cărți.
Dintre cele apărute la noi, preferata mea e Domnul Sconcs. În centrul poveștii se află domnul Sconcs, un personaj excentric care se mută într-un orășel englezesc, spre groaza locuitorilor. Mirosul său îngrozitor și comportamentul neobișnuit atrag rapid atenția tuturor, iar copiii din oraș pornesc într-o aventură ca să descopere cine e cu adevărat acest domn ciudat și de ce are atâtea secrete. Ca în toate cărțile lui Walliams, umorul e un ingredient esențial, fiind presărat cu momente de absurd și jocuri de cuvinte, ilustrațiile lui Tony Ross completează perfect textul.
Traducere din engleză de Lavinia Braniște. Ilustrații de Quentin Blake
Vârsta indicată: 7+ ani
Editura: Arthur
Anul apariției: 2023
Caroline Scheuer, fostă jurnalistă TV5 Monde și corespondentă în Orientul Mijlociu, a renunțat la presă pentru a scrie cărți pentru copii. Mic tratat de botanică al zânelor, publicat și în România de Editura ap!, îmbină știința botanicii cu farmecul poveștilor, introducându-i pe copii într-un univers în care fiecare plantă are o zână protectoare. Inspirată de propriile experiențe ca mamă a trei copii, Caroline folosește magia zânelor pentru a face învățarea mai atractivă. Activitățile din carte se bazează pe jocurile pe care le juca cu fetele sale.
Când viața nu-ți mai este pusă în pericol, apreciezi totul diferit.
Autoarea subliniază că experiența jurnalistică a ajutat-o să explice concepte complexe în mod accesibil, iar cartea sa urmărește nu doar să încânte, ci și să educe noile generații cu privire la natură și ecologie.
📚 Lansare de carte: „Dani G. și castelul celor trei măgăruși” 🎉 (P)
Săptămâna viitoare vă invit cu drag la Book Corner Librarium, unde voi povesti despre cea mai nouă carte a mea, Dani G. și castelul celor trei măgăruși, apărută la Editura Arthur și ilustrată de Andrei Măceșanu. Vom avea o discuție relaxată, o sesiune de autografe și, sper, câteva hohote de râs!
📍 Unde? Book Corner Librarium, Cluj-Napoca
📅 Când? Miercuri, 12 februarie, ora 12:30
🎤 Gazdă: Valentin Derevlean
🔹 Despre carte:
Totul a pornit de la imaginea unui castel ciudat, cu un steag pe care fluturau… trei măgăruși. Două luni mai târziu, aveam o poveste plină de aventură și umor, în care Dani G. descoperă că lumea poate fi mult mai surprinzătoare decât și-ar fi imaginat cineva.
🔹 Despre mine:
Scriu povești pentru copii și adolescenți, traduc cărți și iubesc muzica. Am publicat seria Olguța, romanul distopic Casa și volumul Povestiri de citit pe sub bancă. Îmi place sarcasmul, pizza și cânt prost la mai multe instrumente.
📖 Hai să descoperim împreună aventurile lui Dani G.! 🚀
Vârsta indicată: 8+ ani
Editura: Arthur
Anul apariției: 2024
Până săptămâna viitoare, la revedere!
Alex
Daaaa, fără concursuri inutile la I-IV!!! În ultima vreme s-au inventat tot felul de competiții la cei mici, iar învățătorii își înscriu elevii (deși ei nu sunt deloc încântați) doar pentru a avea o Diplomă în plus la Portofoliu.
Pe miercuri!