Începând de azi, voi dedica ediții întregi unor categorii specifice de vârstă. Ideea e să ofer recomandări mai bine calibrate pentru fiecare etapă de lectură, astfel încât părinții, profesorii și bibliotecarii să găsească mai ușor titluri potrivite. Dacă aveți sugestii sau căutați recomandări pentru o anumită categorie de vârstă, dați-mi de veste! Voi începe cu recomandări adresate cititorilor de 10-12 ani.
Seria cu Micuțul Nicolas face parte dintre cărțile care mi-au rămas aproape de suflet de la prima lectură. Poate pentru că asta fac cărțile geniale? Probabil. Cel de-al cincilea volum din serie aduce în prim-plan noi întâmplări ale personajului care continuă să ne cucerească prin umor și sinceritate. Și de data asta îl găsim pe Nicolas trecând prin situații care oscilează între comic și absurd, de la planul ambițios de a-și cumpăra cincizeci de ciocolate cu cei zece franci primiți în dar, până la căutarea febrilă a unui os de dinozaur pentru școală. Nicolas și prietenii săi pun la cale înființarea „Găștii Răzbunătorilor” și transformă cele mai banale situații în aventuri memorabile.
Perfect pentru cititorii de toate vârstele care își doresc o doză de nostalgie și umor autentic, această nouă colecție de întâmplări din viața lui Nicolas demonstrează încă o dată de ce seria a devenit una clasică în literatura pentru copii.
Traducerea excepțională din limba franceză îi aparține Ralucăi Dincă.
Vârsta indicată: 10-12 ani
Editura: Arthur
Anul apariției: 2024
Mircea Pricăjan, Gașca. În timpul izolării impuse de pandemia de COVID-19, patru prieteni – Tibi, Rareș, Horia și Luca –, sătui de școala online și de singurătate, hotărăsc să iasă pe furiș din case pentru a ajunge la bunica lui Tibi. Pare o escapadă scurtă și inofensivă. Lucrurile iau însă o turnură neașteptată când, prin orașul pustiu, dau peste un hoț misterios, cu fața ascunsă sub o mască imprimată cu un bot de lup rânjind. Pe drum li se alătură Iulia, o fetiță pornită în căutarea cățelușei ei fugare, Lea. Împreună, trăiesc o cursă nebună cu tramvaiul, întâlnesc un fotograf fascinat de peisajul urban apocaliptic și descoperă că, la marginea orașului, hoțul-lup nu e singur, ba are și el propriul grup de prieteni.
Vor reuși să-și ducă misiunea la capăt? Un singur lucru e sigur: aventura în care s-au aruncat va fi mult mai complicată decât și-au imaginat.
Vârsta indicată: 10+ ani
Editura: Polirom Junior
Anul apariției: 2024
Tabăra e una dintre cărțile mele preferate pentru vârsta asta. Louis Sachar reușește să combine umorul, aventura și critica socială într-o poveste captivantă despre prietenie, supraviețuire și destin. Romanul urmărește povestea lui Stanley Yelnats, un băiat ghinionist care ajunge pe nedrept la Tabăra Lacul Verde, un centru de detenție pentru minori unde deținuții sunt obligați să sape gropi în deșert, zi după zi. Oficial, scopul e „formarea caracterului”. Neoficial, adevărul e mult mai sumbru.
Prezentul lui Stanley, povestea blestemului familiei sale și trecutul misterios al lacului secat se combină într-un roman captivant. Fiecare detaliu aparent banal capătă sens pe măsură ce firele se împletesc, oferind cititorului revelații surprinzătoare. Personajele sunt bine conturate, de la enigmaticul Zero, care ascunde mai multe decât pare, până la supraveghetoarea nemiloasă și lipsită de scrupule. Stilul lui Sachar e direct, plin de umor și cu un ritm alert, ceea ce face ca lectura să fie accesibilă și captivantă. Mi se pare o lectură perfectă pentru adolescenți, dar și pentru orice cititor care apreciază povești bine construite, inteligente și emoționante.
Louis Sachar e un autor american de cărţi pentru copii şi adolescenţi. În 1998, a primit National Book Award for Young People's Literature pentru romanul Tabăra, iar în 1999, medalia Newbery pentru „contribuţii deosebite aduse literaturii americane pentru copii”.
Traducere din limba engleză de Christina Anghelina.
Vârsta indicată: 12+ ani
Editura: Arthur
Anul apariției: 2024
AICI puteți citi un interviu acordat de Ana Răduleț, cea care a înființat Biblioteca Prichindeilor, o rețea de biblioteci românești care există în 15 țări, având peste 24 de bibliotecare voluntare. Totul a pornit dintr-o nevoie personală, când fondatoarea bibliotecii și-a dorit ca și copiii ei să se poată bucura de povești în limba română, chiar dacă trăiau în străinătate. Astfel, a început să împrumute cărți altor familii și, treptat, ideea a prins rădăcini. Cu timpul, mii de copii au căpătat acces la cărți în limba română, iar sute de familii s-au adunat la ateliere de lectură și jocuri. Bibliotecile Prichindeilor creează un spațiu de întâlnire și socializare pentru familiile românești din străinătate. Vrei să afli mai multe despre această inițiativă? Vizitează site-ul lor și alătură-te comunității!
Până săptămâna viitoare, la revedere!
Alex