Într-o perioadă în care toată lumea deplânge scăderea apetitului pentru lectură, realitatea și datele spun altceva. Librăria online Libris a vândut în 2024 cu peste 20% mai multe cărți decât în 2023, lucru care nu poate decât să ne bucure.
Mai mult, se pare că TikTok a dat din nou viață literaturii clasice, transformând Nopți albe de Dostoievski într-un bestseller al generației Z. Povestea romantică și melancolică a devenit virală pe BookTok, atrăgându-i pe cei tineri.
„Noile generații descoperă literatura clasică nu doar prin școală sau familie, ci și pe platformele sociale. Popularitatea lui Dostoievski pe TikTok demonstrează relevanța lecturii în era digitală”, spune Loredana Tudor, Marketing Manager Libris.
Județele București, Brașov și Cluj au fost în fruntea listei, iar categoria „cărți pentru copii” a rămas preferata cititorilor (YES!), urmată de beletristică și științe umaniste.
Top 5 județe la achiziția de carte
București – 430,321 cărți vândute (+20% față de 2023)
Brașov- 141,448 cărți vândute (+35% față de 2023)
Cluj- 115,071 cărți vândute (+25% față de 2023)
Iași- 111,559 cărți vândute (+33% față de 2023)
Ilfov- 106,818 cărți vândute (25% față de 2023)
Creșteri alimentate de trendurile din social media au avut și categoriile „carte în limba engleză” (+10%) și Young Adult (+18%). AICI puteți citi articolul integral.
Cofetăria, scrisă de Lavinia Braniște și ilustrată fermecător de Mihaela Paraschivu, e o poveste caldă, plină de emoție, despre familie, moștenire și noi începuturi. Cartea ne introduce în lumea bunicului, un cofetar excentric și visător, care vrea să creeze o legătură specială cu Clara, nepoțica sa adoptată.
„Bunicul a moștenit cofetăria de la bunicul lui. Are în magazie aparate ruginite cu care se turna mai demult ciocolata. O să aibă grijă de ele Clara, care va prelua cofetăria, va amenaja un muzeu, va deschide o școală pentru maeștrii cofetari și va scrie și o carte despre istoria familiei și toate vor dăinui veșnic.
Asta visează bunicul.”
Bunicul plănuiește să o impresioneze pregătind o tartă cu cireșe de dimensiuni epice, dar provocările nu lipsesc: glazura refuză să stea la locul ei, macaraua devine scena unui spectacol improvizat, iar tensiunea emoțională crește cu fiecare moment. Va reuși acest cofetar curajos să câștige inima Clarei și să-i transmită pasiunea pentru cofetărie?
Cofetăria nu doar o poveste despre prăjituri, ci și o meditație despre cum micile gesturi și încercările sincere pot crea legături puternice, perfectă pentru citit alături de o felie de tartă!
Lavinia Braniște e una dintre cele mai importante scriitoare contemporane. Recomand nu doar cărțile ei pentru copii, ci și romanele pentru adulți, al căror fan necondiționat sunt. Mihaela Paraschivu, ilustratoarea cărții, aduce povestea la viață prin ilustrații pline de viață și detalii care încântă cititorii de toate vârstele.
Vârsta indicată: 3-8 ani
Editura: Cartier
Anul apariției: 2023
Muzeul Municipiului București și Asociația De Basm vă invită sâmbătă, 25 ianuarie 2025, de la ora 11:00, la Palatul Suțu, să participați la atelierul creativ „Atacul televizoarelor”, susținut de scriitoarea Victoria Pătrașcu.
În fiecare zi petrecem din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor. Uneori suntem nevoiți, alteori o facem de plăcere. Dar mare parte din viața noastră se petrece mai mult în lumea virtuală și mai puțin în cea reală. Parcă am fi vrăjiți de micile și marile ecrane. Dar cum ar fi dacă, într-o bună zi, televizoarele ar hotărî cu adevărat să ne fure viața și să ne facă sclavi? Cine ne-ar mai salva? Cine ne-ar lua apărarea? Aceste întrebări și multe altele vor fi explorate împreună în cadrul acestui atelier creativ.
Vârsta recomandată e 6-9 ani, iar înscrierea la eveniment se face printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro.
Lansată în 2000, Olivia, prima carte pentru copii scrisă și ilustrată de Ian Falconer, a cucerit cititorii mici și mari deopotrivă. Povestea o urmărește pe Olivia, o purcelușă cu personalitate puternică, pasionată de artă, modă, balet și operă. Olivia nu e doar un personaj memorabil, ci și o sursă de inspirație pentru copiii care visează să exploreze lumea.
Ilustrațiile sunt o încântare vizuală, simplitatea lor contrastând cu energia debordantă a Oliviei pentru a-i scoate în evidență spiritul creativ. Avem o eroină cu care copiii se pot identifica: Olivia e curioasă, încăpățânată și plină de idei. Încercările ei de a-și exprima personalitatea rezonează cu micii cititori care descoperă și ei cine sunt. În plus, Falconer reușește să îmbine replici amuzante și situații familiare părinților, ceea ce face cartea savuroasă și pentru adulții care o citesc.
„Mulți visează să danseze pe scenă, dar Olivia are picioarele făcute pentru asta.” – Mihail Barîșnikov
„În sfârșit, un porc cu stimă de sine.” – Gloria Steinem
Traducere de Laura Albulescu
Vârsta indicată: 2+ ani
Editura: Vlad și cartea cu genius
Anul apariției: 2018
S-a lansat newsletterul VOCATIV, destinat părinților și profesorilor. Fiecare abonat va primi săptămânal în inbox idei de activități pentru acasă și la clasă, noutăți din educație, sfaturi de la experți, exemple de bune practici, studii despre dezvoltarea copiilor și multe altele. Vor exista webinaruri lunare pe diverse teme legate de educația copiilor, în funcție de ce sugerează comunitatea VOCATIV. Interesul cel mai mare este pentru apropierea copiilor de lectură, gândirea critică, sănătatea emoțională și siguranța în mediul digital. Adriana Moscu, autoarea newsletterului, are peste 25 de ani în presă, din care o mare parte din timp a documentat subiecte despre parenting, educație și știință. Managing-editor al newsletterului este Florinela Iosip. Le doresc mult succes!
Până săptămâna viitoare, la revedere!
Alex