În luna octombrie îl vom avea invitat în România pe autorul francez Stanislas Barthélémy, un prolific ilustrator și autor de benzi desenate. A studiat designul interior, dar și-a dedicat viața profesională pasiunii pentru benzi desenate. A semnat zeci de romane grafice și cărți de bandă desenată și a realizat mii de ilustrații pentru presă, reviste școlare sau publicitate. Împreună cu Jean-Luc Fromental și José-Louis Bocquet e autorul romanului grafic Les Aventures d’Hergé (Aventurile lui Hergé), biografia legendarului autor al lui Tintin. Mai multe detalii, AICI.
Prima lui carte tradusă în limba română este Doi copii pe Lună, proaspăt apărută la editura Frontiera în traducerea lui Dodo Niţă. Albumul este recomandat de la 5 ani în sus, dar pasionații de BD știu că nu există limită de vârstă pentru aceste albume de colecție. E foarte amuzant și dă dependență, deci sper să urmeze și alte volume!
Vârsta indicată: 7+
Editura: Frontiera
Anul apariției: 2024
Pe site-ul Nemi am găsit un articol interesant despre cum să faci un reading challenge pentru cei mici. Știm că învățarea prin joacă funcționează pe tot parcursul vieții, doar că atunci atunci când ești mare folosești termenul de gamification. Acesta e și motivul pentru e atât de util să-ți propui un obiectiv de cărți citite, de exemplu pe Goodreads. Iar dacă îi puteți convinge și pe copii să-și facă cont acolo, primul pas e făcut. Pe mine, unul, m-a ajutat să vreau să citesc mai mult și să interacționez cu alți cititori.
Minunata medicină a lui Kay de Adam Kay este o incursiune în istoria fascinantă a medicinei adresată copiilor de peste 10 ani. Cartea apărută în colecția Youngster a editurii Publica explorează metodele medicale ciudate și uneori înspăimântătoare din trecut într-un stil umoristic și accesibil. Excelent tradusă în română de Florin Tudose, ea oferă informații științifice într-o manieră captivantă, fiind însoțită de ilustrațiile amuzante ale lui Henry Paker. Pe lângă divertisment, cartea trezește curiozitate față de corpul uman și față de medicina modernă. Practicile medicale prezentate arată și cât de puțin se știa în trecut despre corpul uman, comparativ cu progresele din prezent. E o carte ideală pentru copiii care vor să afle mai multe despre istoria medicinei și să se amuze în același timp.
Adam Kay este un comediant și autor britanic de nonficțiune. E autorul unor bestselleruri cum ar fi O să vă cam usture (serialul TV cu același nume a apărut anul acesta pe BBC) și De gardă-n noaptea de Crăciun. Înainte de a deveni scriitor a lucrat șase ani ca medic în diverse spitale din Londra.
Vârsta indicată: 10+ ani
Editura: Portocala Albastră
Anul apariției: 2024
Bâzzz bâzzz bâââz e o poveste minunat ilustrată despre lanțul cauză-efect, care îi va atrage pe cititori să o deschidă din nou și din nou. Albina înțeapă taurul, taurul sperie vaca, vaca varsă laptele și o supără pe nevasta țăranului, care se răstește la soțul ei. Furios, țăranul se răzbună pe măgar, iar măgarul fuge în spatele șurii – și tot așa. Astfel se desfășoară povestea amuzantă a lui Byron Burton, în care o simplă înțepătură de albină declanșează o serie de evenimente incontrolabile. Ce e de făcut?
Într-un interviu din anul 2014, Byron spunea că „simplitatea face ca subiectele să fie mai ușor de înțeles pentru copii, ajutându-i să se regăsească în poveste. Nu am o formulă. De cele mai multe ori e vorba doar de intuiție. Sunt foarte influențat de desenele copiilor și poate copiii observă acest lucru.”
Traducere de Florin Bican.
Byron Barton (1930–2023) a fost un scriitor și ilustrator american, renumit pentru cărțile sale ilustrate destinate copiilor mici. Cărțile lui cu texte simple și ilustrații în culori vii au fost apreciate de-a lungul timpului, primind numeroase premii.
Vârsta indicată: 2-9 ani
Editura: Portocala Albastră
Anul apariției: 2024
Până data viitoare, la revedere!
Tot luna aceasta am descoperit și noi “Doi copii pe luna” și “Bâzzz Bâzzz Bâzzz”. I-au plăcut mult băiețelului meu (aproape 5 ani). Foarte bune recomandările.