Salut!
Dacă atunci când intri în librărie simți nevoia unui ghid pentru a te descurca în jungla din secțiunea de cărți pentru copii sau adolescenți, acest newsletter e pentru tine. El se adresează celor care cred că lectura și cărțile sunt o alternativă sănătoasă la celelalte forme de divertisment care vrăjesc mintea celor mici – și nu doar. Va fi trimis în fiecare vineri și va cuprinde recomandări de cărți care mi-au plăcut și merită să facă parte din orice bibliotecă serioasă.
De ce să te abonezi? Ca să fii la curent cu ultimele apariții și informații din zona cărților pentru copii și adolescenți. De ce să-ți iei abonamentul plătit? Ca semn de apreciere pentru timpul & efortul depus pentru scrierea acestor texte, chiar dacă toate textele sunt la liber. Nu uita că există și aplicația Substack pentru telefon.
So it begins!
Mi-a picat recent în mână cea mai recentă carte scrisă & ilustrată de Diana Tivu. E o bandă desenată care se numește „Cozonăcei cu stafide” și e pur și simplu minunată. Diana se reinventează de la o carte la alta, găsind de fiecare dată resurse pentru a se adresa unor noi publicuri. Cele două personaje principale, Vidră și Bursuc, se gândesc să joace o farsă ursului, pe care îl cheamă, desigur, Urs, care de data asta se dovedește a fi un personaj pozitiv și empatic și… singuratic. Ca mesaj, e vorba despre însemnătatea prieteniei, despre încredere și decizii. Cartea se parcurge rapid, fără probleme, iar cei mici lui vor ruga să le-o citiți iarăși și iarăși.
Diana Tivu este ilustratoare și autoare de cărți pentru copii. Cozonăcei cu stafide este primul proiect de bandă desenată pentru copii pe care îl semnează. L-a realizat la încurajările artistului italian Sergio Ruzzier, creatorul îndrăgitei serii Puiu și Vulpoi.
Vârsta indicată: 3+ ani
Editura: Frontiera
Anul apariției: 2024
„Micuțul Nicolas” e o carte de povestiri scurte scrise de René Goscinny și ilustrate magnific de către Jean-Jacques Sempé, care descrie umor și inocență viața unui mic școlar pe nume Nicolas. Cartea e una clasică și captează într-o manieră unică esența copilăriei.
Povestirile sunt redate din perspectiva lui Nicolas, un băiețel plin de viață, care descrie aventurile prin care trece alături de prietenii săi. Stilul lui Goscinny e unul accesibil și plin de farmec, care reușește să le vorbească copiilor din orice epocă. Ilustrațiile lui Sempé completează perfect textul, adăugând un nou strat de umor.
René Goscinny a fost scriitor și scenarist de bandă desenată francez, cunoscut la nivel internațional pentru celebra serie Asterix, creată împreună cu Albert Uderzo, și este autor, alături de Jean-Jacques Sempé, al seriei de cărți Micuțul Nicolas.
Traducerea din limba franceză a fost făcută de Raluca Dincă.
Vârsta indicată: 10+ ani
Editura: Arthur
Anul apariției: 2014
Una dintre cele mai faine chestii care s-au întâmplat în ultima vreme în lumea editorială este apariția Burselor și Rezidențelor Familia (BRF), create de revista culturală cu același nume din Oradea. Astfel de burse destinate artiștilor sunt vitale pentru o viață culturală sănătoasă și sunt o obișnuință în țările occidentale. Pentru cine nu știe, scriitorii români trebuie să aibă două sau trei joburi „normale” pentru a se putea dedica acestui hobby, pentru că piața de carte din România este, din păcate, cea mai mică din Europa. Cu alte cuvinte, românii cumpără mai puține cărți decât orice alt popor european, iar scriitorii români nu se pot întreține din scris. Partea cea mai interesantă e că aceste burse au (yey!) și o secțiune dedicată scriitorilor de cărți pentru copii. Asta înseamnă mai mult timp pentru autorii români și, implicit, mai multe cărți pentru copii care vor apărea în curând. Prima câștigătoare este Adina Popescu, autoare, printre altele, a Povestirilor de pe Calea Moșilor și a Istoriei secrete a Țării Vampirilor. Felicitări, Adina, chiar meriți asta!
Dacă aveți idei sau sugestii legate de lucruri pe care v-ar plăcea să le citiți aici, pls don’t be shy!