E penultima ediție a newsletterului de anul acesta și recunosc că în momentul în care l-am început nu mă așteptam să fie atât de solicitant 😅. Sigur, voi continua să caut cărți & știri relevante pe care să vi le trimit pe mail săptămânal și la anul pentru că îmi place cu adevărat ce fac. Sper că postările mele v-au fost de folos – și dacă da, nu uitați că puteți lua un abonament cu plată pentru a susține acest proiect. Sunt trei variante de abonament:
5 Euro/lună – varianta „hai că merită!”
50 Euro/an – varianta „sunt organizat și planific pe termen lung”
200 Euro/an – varianta „donator de cinci stele”, ideală pentru cei care vor să-și adauge și un pic de glam la CV 😎
Dacă aveți sugestii, întrebări sau pur și simplu vreți să-mi spuneți care a fost cartea preferată descoperită datorită newsletterului, răspundeți direct acestui mesaj – sunt mereu curios de feedbackul vostru! Până atunci, vă mulțumesc că ați fost alături de mine și vă doresc sărbători pline de lecturi magice! 📚✨
Pe curând,
Alex Moldovan
O serie care mi-a atras atenția în librării săptămâna asta e Minunații mei vecini. Într-un cartier neobișnuit, unde odinioară trăiau doar niște niște oi albe, locuiesc acum împreună animale dintre cele mai diverse: lupi, crocodili, hipopotami, elefanți, șerpi, berze, ba și chiar o caracatiță. Povestea lor e lecție despre toleranță, prietenie și acceptare. Personajele înfruntă provocări, depășesc prejudecăți și descoperă că diferențele lor pot fi o sursă de bucurie și aventură. Fiecare conflict se transformă într-o ocazie de a-l înțelege pe celălalt, iar finalul e sărbătorit printr-o petrecere grandioasă care îi include pe toți – de la personaje la cititori.
Cărțile sunt pline de detalii super-simpatice care oferă surprize la fiecare răsfoire. Combinația dintre narațiune, ilustrații de căutare și tot felul de referințe culturale (din pictură, cinematografie, mitologie și istorie) transformă această serie într-o lectură captivantă, presărată cu umor și o notă de satiră socială.
Despre autori: Gilles Bonotaux, profesor de arte plastice și ilustrator pasionat de animale, lucrează în tandem cu soția sa, Hélène Lasserre, istoric, bibliotecară și autoare de cărți pentru copii. Cei doi locuiesc la Paris, dar poveștile lor ne poartă prin lumi pline de imaginație.
Traducere de Crăciun-Bökös Emese
Vârsta indicată: 3+
Editura: Casa
Anul apariției: 2024
Lordul Ler și bradul de Crăciun de Robert Barry e una dintre surprizele super plăcute ale acestui sfârșit de an.
E ziua de ajun, iar Lordului Ler tocmai i s-a livrat brăduțul de Crăciun. Doar ca brăduțul e ditamai bradul, e „bradul brazilor”, și e prea înalt ca să încapă în salon. Așa că Lordul Ler îi taie bradului puțin din vârf, cât să se potrivească în casă. Vârful tăiat trece prin ajustări succesive, într-o istorie care se repetă, și ajunge să facă încojurul pădurii, din vizuină în vizuină, spre bucuria animalelor care îl găsesc.
E o poveste clasică, plină de haz, care contribuie de generații la bucuria Crăciunului, iar traducerea excepțională din limba engleză făcută de Florin Bican contribuie la păstrarea farmecului original al textului. Dacă ești în căutarea unei povești pline de umor și magie pentru copii, „Lordul Ler și Bradul de Crăciun” e alegerea perfectă, aducând zâmbete pe chipurile cititorilor.
Vârsta indicată: 3-7 ani
Editura: Povestela Ofir
Anul apariției: 2024
În junglă e mare sărbătoare! Peste tot sunt luminițe! Și decorațiuni! Și mii de bunătăți! Toată lumea adoră Crăciunul. E acea perioadă magică din an, iar prietenii lui Jim Panzeu sunt veseli și gata de sărbătoare. Toți, mai puțin Jim. La urma urmei, afară plouă cu găleata și totul i se pare oribil. Unde mai pui că, după ce Jim mănâncă o banană necoaptă, îl apucă durerea de burtică! Asta îl supără și mai mult. Oare ce-ar putea să-l înveselească pe cimpanzeul nostru morocănos? Însă Norman îl ajută pe prietenul lui cel mai bun să înțeleagă că, dacă lasă deoparte lucrurile care îl supără și se străduiește să observe minunățiile din jurul lui, e posibil ca micului Jim să-i vină cheful de sărbătoare.
Jim Panzeu: Of! Iar vine Crăciunul! de Suzanne Lang. Traducere de Ioana Socolescu
Vârsta indicată: 3+
Editura: Epica
Anul apariției: 2024
Cărturești lansează Buzunar cultural, un program prin care amenajează și dotează biblioteci în comunități cu acces limitat la cultură. În 2024, Cărturești a amenajat și dotat biblioteca conacului Petre P. Carp din Țibănești, Iași, cu 3.000 de cărți, mobilier și jocuri educative. Spațiul pus la dispoziție de Asociația Maria și coordonat de arhitectul Șerban Sturdza a devenit un centru comunitar prietenos dedicat lecturii, unde sunt bineveniți deopotrivă copiii și adulții. Pentru 2025, Cărturești își propune:
Dotarea și animarea culturală a unei biblioteci comunitare în Nucșoara, Argeș, în colaborare cu Asociația Casa Bună.
Amenajarea și dotarea unei biblioteci școlare din Pietroasele, Buzău, împreună cu Asociația Aluziva
Ne citim după Crăciun! Până atunci, la revedere!
Ah, Jim Panzeu! Nouă ne-a plăcut mult “Nu sunt supărat” când Jim nu e deeeloooc supărat. :) Mulțumim pt recomandări 📚