Un eveniment așteptat de toți iubitorii de carte este Târgul de Carte Gaudeamus, care anul acesta va avea loc între 4 și 8 decembrie la Romexpo București. E perioada unde se lansează numeroase titluri noi, aceasta fiind o ocazie excelentă de a descoperi noi povești și de a-i familiariza pe cei mici cu lectura. În cadrul târgului se organizează sesiuni de lectură, unde autorii și ilustratorii citesc din cărțile lor și discută cu cititorii. Aceștia au ocazia să primească autografe, să pună întrebări și să se inspire direct de la cei care creează poveștile pe care le iubesc.
Pe lângă sesiunile de lectură, târgul găzduiește și ateliere creative, concepute pentru a încuraja copiii să-și exprime creativitatea prin desen, scriere și alte activități artistice. În plus, există multe reduceri și oferte speciale, ceea ce îl face o destinație atractivă pentru părinți care doresc să le ofere copiilor lor cele mai bune cărți de Crăciun.
Veți participa la Târgul de Carte Gaudeamus? Este o carte anume pe care v-ar plăcea s-o găsiți? 🎄📚✨
Pentru azi am ales două cărți recomandate copiilor în vârstă de 10 ani, plus/minus un an sau doi. Nu uitați că fiecare mic cititor are propriul său ritm de dezvoltare și propriile interese. Nu există o regulă strictă privind vârsta potrivită pentru a citi o anumită carte. Poate că un copil va fi captivat de o poveste la 7 ani, în timp ce altul va descoperi aceeași poveste la 11 ani și va fi la fel de fermecat. Important e să le oferim acces la o varietate mare de cărți și să-i încurajăm să citească în ritmul lor, fără presiuni. Fiecare copil e unic și explorează lumea în felul său, iar asta face ca fiecare călătorie în lumea lecturii să fie specială. Cititul trebuie să fie o plăcere, nu o competiție. E esențial să respectăm individualitatea fiecărui copil. Ce contează cu adevărat e ca fiecare copil să găsească în lectură o sursă de bucurie și de inspirație. 😊
✍️ Miturile Nordului: Poveștile lui Odin, Thor și Loki este o incursiune în universul plin de mister al mitologiei nordice, tradusă și publicată de editura Humanitas. Cartea aduce la viață poveștile fascinante ale zeilor și eroilor din panteonul nordic, cu accent pe cele trei figuri centrale: Odin, zeul suprem, Thor, zeul tunetului, și enigmaticul și vicleanul Loki.
Ce impresionează la această ediție e felul în care miturile sunt povestite: cu un ritm captivant, păstrând în același timp detaliile originale ale legendelor. În loc să fie o relatare aridă, narațiunea e vie, dinamică și bogată în imagini sugestive. Cartea pune în lumină temele esențiale ale mitologiei nordice: lupta dintre ordine și haos, importanța destinului și inevitabilitatea Ragnarokului, sfârșitul lumii. Limbajul folosit e accesibil, iar nota de umor și ironie face din lectură o plăcere atât pentru cititorii tineri, cât și pentru cei mai maturi.
Dacă ești pasionat de mitologie sau pur și simplu vrei să te delectezi cu povești pline de aventuri, această carte este o alegere excelentă.
Ilustrații de Jeffrey Alan Love, traducere de Andreea Niță
Vârsta indicată: 10+ ani
Editura: Humanitas
Anul apariției: 2018
Un articol despre soarta librăriilor și bibliotecilor din țară și de la țară mi-a dat fiori. Sigur, intuiam lucrurile astea, dar e altfel când le vezi documentate.
Pornind pe urmele cărților, am găsit pe o distanță de 150 km, doar două librării sărăcăcioase în orașele mici. Niciuna în sate. Înghesuite printre flori de plastic, mingi, găleți și detergenți, rechizitele școlare sunt singurele obiecte care rezistă în magazinele sătești și care au o legătură cu școala. Nici bibliotecile nu sunt sau nu sunt funcționale. Un studiu arată că 6 din 10 școli rurale nu au biblioteci. Iar din 1990 și până astăzi, au dispărut peste 8300 de biblioteci din România.
Puteți citi întregul articol AICI.
✍️ ✍️ Albie nu excelează la școală, nu este cel mai rapid în sport și nici cel mai talentat artist. De fapt, are o listă lungă de lucruri la care e doar „aproape bun”. Dar ceea ce-l face cu adevărat fericit sunt gogoșile și ursuleții gumați. În timp ce încearcă să îndeplinească așteptările celor din jur, Albie se simte adesea nesigur și neînțeles. Însă, odată ce Calista, o studentă la arte, vine să aibă grijă de el, Albie începe să descopere talente și abilități despre care nu știa că le are. Cu sprijinul ei, învață să-și aprecieze calitățile și să se accepte.
În Aproape sigur, Lisa Graff ne oferă o poveste emoționantă despre respectul de sine și despre importanța găsirii propriului drum în viață. „Aproape sigur” e o carte plină de sensibilitate și speranță, perfectă pentru copiii care se confruntă cu nesiguranța.
„Lisa Graff spune o poveste înduioșătoare despre un băiețel care învață să-și aprecieze calitățile (și defectele) și nu se dă bătut.“ Publishers Weekly
Traducere și note de Tatiana Dragomir
Vârsta indicată: 10+ ani
Editura: Arthur
Anul apariției: 2024
La Iași, o inițiativă inedită a transformat un tramvai într-un punct mobil de colectare de cărți destinate școlilor din mediul rural. Călătorii au fost invitați să aducă volume care vor ajunge pe rafturile claselor unde copiii au rareori acces la literatură de calitate și au donat peste 1.000 de cărți. E o idee excelentă, însă inițiativele de felul ăsta ar trebui însoțite și de un apel la responsabilitate: sper că volumele dăruite au fost noi sau în stare bună, ca să-i atragă cu adevărat pe copii și nu a fost doar o ocazie de a scăpa de volumele uzate de prin casă, așa cum s-a întâmplat în atâtea rânduri.