Iarna albă, scrisă de Milena Lukešová și ilustrată de Jan Kudláček, e o carte fermecătoare, care mi-a adus aminte de copilărie și de iernile de altădată, când nu citeam la gura sobei – căci în ani ’80 căldura era un lux – dar găseam totuși refugiu în cărți care mă ajutau să trec de frigul și întunericul vremurilor.
În mijlocul nopții, viscolul urlă, iar întunericul pare nesfârșit. Jakub se cuibărește în patul lui cald, dar imaginația îl poartă departe, iar dimineața, satul, dealurile și pădurea sunt îngropate sub o pătură imaculată de zăpadă. Jakub are un singur gând: să modeleze această magie sub forma unui om de zăpadă.
Ilustrațiile lui Jan Kudláček completează perfect atmosfera poveștii. Culorile delicate și tușele moi creează o lume de vis. Kudláček reușește să surprindă nu doar frumusețea iernii, ci și tandrețea emoțiilor copilărești. E o lectură care îi va încânta pe cei mici, dar care va trezi nostalgii și în inimile celor mari.
MILENA LUKEŠOVÁ (născută Kořínková, 1922–2008) a fost una dintre cele mai îndrăgite autoare cehe de cărți pentru copii. Cărțile sale au fermecat numeroase generații,
JAN KUDLÁČEK (1928–2017) a fost atras încă din prima tinerețe de arta plastică sub forma desenului, graficii, picturii, acuarelei și schiței, dar avea să-și găsească adevărata vocație abia în anul 1964, când a început să ilustreze cărți. E considerat unul dintre artiștii care au influențat la nivel mondial acest domeniu.
Traducere de Mircea Dan Duță.
Vârsta indicată: 3-7 ani
Editura: Cartea Copiilor
Anul apariției: 2024
Lansată acum 25 de ani, prima carte cu Gruffalo a devenit rapid clasică, fiind tradusă în 107 limbi și vândută în peste 13,5 milioane de exemplare. Am mai vorbit aici de șoricelul ingenios și despre creatura imaginară și nu prea care au inspirat piese de teatru și un film nominalizat la Oscar. Plus o traducere delicioasă în limba română, aparținându-i lui Florin Bican! De curând am testat pe fiul meu și continuarea poveștii, Puiul lui Gruffalo, care i-a plăcut la fel de mult ca prima carte.
Julia Donaldson, autoare a peste 100 de cărți pentru copii, și ilustratorul Axel Scheffler formează probabil cel mai tare duo autor-ilustrator din lume. Într-un articol pe care îl puteți citi AICI, Donaldson povestește despre procesul creativ din spatele versurilor și despre cum îi vin ideile. Mi-a plăcut că e o persoană foarte caldă și cu simțul umorului:
„Îmi place când părinții îmi spun: «Ne face plăcere să-ți citim cărțile cu voce tare»”, spune Donaldson, „pentru că, fiind și eu părinte, știu ce groaznic e când copilul vrea să-i citești iar și iar o carte pe care tu n-o suporți. Le spun uneori părinților că au voie să-mi ascundă cărțile în spatele caloriferului.”
Traducere de Florin Bican
Vârsta indicată: 3+ ani
Editura: Cartea copiilor
Anul apariției: 2015
Din păcate, autorul de origine japoneză Kazuo Iwamura ne-a părăsit de curând, lăsând în urmă numeroase cărți ilustrate pentru copii, dar și un muzeu al cărților ilustrate, Picture Book Hill, aflat, nu întâmplător, în mijlocul naturii. Iwamura e cunoscut pentru felul unic în care a capturat frumusețea naturii și a relațiilor umane, mai ales în seria sa de cărți care îmoționează cititorii de toate vârstele.
„Aveam vreo treizeci de ani când am creat prima mea carte ilustrată și locuiam în mijlocul unei păduri de la marginea unui mic oraș. De-a lungul timpului, natura a continuat să fie o sursă însemnată de inspirație pentru mine și am crezul întotdeauna că ar fi prețios și pentru tinerii mei cititori să cunoască natura în mod direct. Când înveți cum funcționează lucrurile în natură, poți învăța multe - ceea ce este important pentru propria ta viață. Așa am decis să proiectez un loc unde oamenii să se poată bucura nu doar de lumea cărților ilustrate, ci și de cea a naturii. Sunt convins că este cu adevărat esențial pentru copii nu numai să aibă acces la cărți ilustrate de cea mai bună calitate, ci și să descopere lumea adevărată a naturii."
Mulți copii visează să fie supereroi, fascinați de puterile lor extraordinare. Dar ce-ar fi să descoperim că avem deja o superputere incredibilă? Gândirea e adevăratul nostru talent suprem - un instrument formidabil pe care îl avem cu toții, dar pe care adesea îl ignorăm. Cum putem debloca această putere? Simplu: prin întrebări. De la cele mai simple la cele mai complexe, întrebările sunt cheia care deschide ușa cunoașterii și creativității.
Un exemplu minunat vine din cartea Gândurile unei broscuțe, care transformă filosofia într-un joc plin de umor și descoperire. Prin intermediul unor personaje amuzante - o broscuță și un șoricel - autorul invită copiii să exploreze lumea prin întrebări. Esența mesajului e că mintea noastră nu are limite, iar fiecare întrebare ne poartă într-o nouă aventură a cunoașterii.
Traducere de Andreea Sion.
Vârsta indicată: 2+ ani
Editura: Portocala albastră
Până săptămâna viitoare, la revedere!
Alex
Felicitări pentru newsletter! As dori totuși să vă sugerez să încercați să recomandați și cărți pentru copiii mai mari, de 9+
Am un băiețel de 8 ani jumătate care a citit Narnia, Harry Potter și multe altele și sunt în pană de idei de cărți noi și captivante.
Mulțumesc!