Pentru cine nu știe, primul volum din seria mea cu Olguța poate fi ascultat acum nelimitat și exclusiv pe site-ul AudioTribe.ro, sub formă de audio-book, în lectura Lailei Abdel Hafiz! Există și un cod promo pentru a începe aventura! Introduceți codul OLGUTA la crearea contului pe site și aveți prima plată a abonamentului Unlimited lunar redusă la 19 lei. Oferta e valabilă până pe 4 octombrie.
✍️ Apariția unei edituri pentru copii e mereu o veste bună, iar cea mai nouă astfel de editură se numește Povestela Ofir și își are sediul la Cluj. Editura își propune să aducă pe piață literatură pentru copii în condiții grafice impecabile și le recomand cărțile nu pentru că sunt și eu clujean, ci pentru că le-am testat cu succes pe fiul meu, care în general e destul de mofturos. Deocamdată pe piață există șase titluri, urmând ca portofoliul să se îmboțășească în curând cu noi apariții. Preferatelele mele sunt Loc, loc, în bârlog! și Uite-afară!. Ambele titluri pot fi citite alături de copii, pentru a-i ajuta să găsească drumul prin text, dar și individual, odată ce ei se familiarizează cu textul - și mai ales cu imaginile. Ca vârstă, ele se adresează copiilor de până la 5 ani. Eu m-am distrat bine cu toate cărțile editurii și le voi prezenta pe rând.


Loc, loc, în bârlog! e tradusă de Ioana și Florin Bican, Uite-afară! e o așa-zisă silent book, adică n-are text, dar e atât de amuzantă, încât vă sfătuiesc să lăsați la o parte orice rețineri.
Guvernul populist al Slovaciei a anunţat planuri de a creşte drastic taxa pe valoarea adăugată (TVA) la cărţi pentru a ajuta la redresarea finanţelor publice, ceea ce a generat atât critici din partea editurilor și librăriilor, cât și ironii pentru că unul dintre motivele invocate a fost că volumele sunt achiziționate mai ales de cei cu bani. Cărțile sunt „în primul rând achiziţionate de segmente mai bogate ale populaţiei” şi, prin urmare, ar putea fi impozitate cu noua cotă de bază de 23%, în loc de rata actuală, de 10%, a susținut ministrul de Finanţe al Slovaciei. Se pare că peste tot în lume te poți face de râs în numeroase feluri, așa, ca să ai de unde alege 🤓
✍️ Un titlu pe care cititorii îl așteaptă cu sufletul la gură e EARHART. Zborul îndrăzneț al unei șoricuțe în jurul lumii de la editura Corint Junior. Pentru șoriceii de pământ, granițele grădinii lor de legume sunt granițele lumii. Numai că o șoricuță visează să le depășească: pe un timbru, descoperă o imagine cu o pisică uriașă din Africa. Cum să ajungă ea acolo? Aflați răspunsul din cea mai nouă carte semnată de Torben Kuhlmann, care va intra cât de curând în precomandă!
Torben Kuhlmann s-a născut în 1982 şi a studiat ilustraţia şi designul comunicării la Universitatea pentru Ştiinţe Aplicate din Hamburg. Şi-a finalizat studiile în anul 2012 cu cartea Lindbergh – Povestea unui şoricel zburător. Cartea a devenit rapid un bestseller, fiind tradusă deja în mai mult de douăzeci de limbi.
Vârsta indicată: +7
Editura: Corint Junior
Anul apariției: 2024
Logodnica lui Jeff Bezos, Lauren Sanchez, a fost dată în judecată de fosta ei instructoare de yoga care o acuză că i-a furat ideea cărții pentru copii - The Fly Who Flew to Space - pe care Sanchez a lansat-o pe 10 septembrie. Zabel afirmă că în 2002 a avut o idee pentru o carte pentru copii despre o „pisică care zboară pe Marte”. Zabel și-a lansat cartea cu acest nume în martie 2023 și spune că a vorbit cu Sanchez în nenumărate rânduri despre această carte. În cartea lui Sanchez e vorba despre o muscă pe nume Flynn care își urmează visul de a deveni astronaut și își caută o rachetă. Jeff Bezos e fondatorul companiei Amazon.com și unul dintre cei mai bogați oameni din lume.
O altă apariție foate recentă e romanul grafic Împăratul muștelor, inspirat de cartea cu același nume scrisă de William Golding. Publicat în 1954, Împăratul muştelor s-a vândut în milioane de exemplare, a fost tradus în patruzeci şi patru şi s-a bucurat de două ecranizări de succes. Acum, la 70 de ani de la apariţie, capodopera lui William Golding dobândeşte o viaţă nouă în adaptarea grafică a lui Aimée de Jongh. Pentru cititorii familiarizați cu romanul original, această adaptare oferă o nouă cale de a explora dinamica relațiilor și a luptei pentru putere dintre personaje. Pentru cei care se întâlnesc pentru prima oară cu povestea, romanul grafic își păstrează impactul visceral, iar stilul narativ vizual e unul accesibil și captivant.
Traducere de Radu Paraschivescu
Vârsta indicată: 12+ ani
Editura: Humanitas Junior
Anul apariției: 2024
Până săptămâna viitoare, la revedere!