Sper că nu se supără nimeni dacă din când în când o să scriu pe aici și despre cărțile mele, mai ales când e vorba de noutăți. Iar săptămâna viitoare se va lansa la Târgul de carte Gaudeamus o nouă serie la care am început să lucrez anul acesta 😀.
Dani G. și castelul celor trei măgăruși a apărut la editura Arthur și am scris-o fără să-mi fi propus asta, pornind de la o imagine de care n-am mai putut scăpa: un castel în vârful căruia flutura un steag cu trei măgăruși. Deși teoretic ar fi trebuit să continuu alte proiecte, cum ar fi seria Casa sau volumul cinci din seria cu Olguța, cartea asta pur și simplu s-a cerut scrisă. E o poveste cu detectivi, cu mult dialog și chiar mai multă acțiune, gândită special ca să nu-i plictisească pe cititori. Am vrut să creez o poveste care să-i facă să râdă, să se emoționeze și să fie curioși. E ușor de citit: am lăsat indicii clare peste tot în carte, astfel încât cititorii să se simtă mereu cu un pas înaintea lui Dani. Evident, el nu știe asta, ceea ce face lucrurile și mai amuzante. Ilustratorul Andrei Măceșanu a făcut o treabă absolut incredibilă, transformând niște idei în niște personaje care parcă sar din pagină. Sper ca cititorii să se distreze citind cartea la fel de mult cum m-am distrat eu scriind-o.
Apropo, volumul doi e deja în lucru. Va conține aventuri care vor face ca primul volum să pară plictisitor. Adică, dacă primul volum vă va face să râdeți, al doilea o să vă facă să... ei bine, rămâne de văzut.
Ne vedem la Gaudeamus! Sau nu. Oricum, citiți cartea.
Alte cărți scrise de mine:
Povestiri de citit pe sub bancă, Editura Arthur
Olguța și un bunic de milioane, Editura Arthur
Olguța și Operațiunea Jaguarul, Editura Arthur
Olguța și marea demascare, Editura Arthur
Olguța și aventura din Orient Express, Editura Arthur
Casa. Cartea întâi, Editura Youngart, colecţia
Băiețelul care se putea mușca de nas, Editura Vlad și Cartea cu Genius
Alertă de știri false. Invazia chiloților criminali e o carte care va apărea tot în luna decembrie la editura Arthur, la Gaudeamus, dar pe care v-o recomand de pe acum pentru că vremurile o cer. Dezinformarea este un pericol real, iar recentele alegeri au dovedit clar că cu cât mai repede, cu atât mai bine e ca cei mici să poată alege într-o știre adevărată și una falsă. Teorii ale conspirației, siguranța informației pe rețelele de socializare, alegerea unor surse credibile de știri - cam astea ar fi temele abordate în acest mic curs de alfabetizare media foarte eficient și distractiv. E o carte amuzantă, plină de ilustrații, dar și de informații, în care Elise Gravel explică pe înțelesul tuturor ce e dezinformarea, de ce răspândesc oamenii știri false și cum să-ți dai seama ce este real și ce nu. Evident, nimeni nu e infailibil, dar contează mult să fii pus în gardă de mic despre pericolele online.
ELISE GRAVEL este autoarea și ilustratoarea a peste 50 de cărți și locuiește în Quebec, Canada. Abordează teme de mare actualitate, care consideră că ar trebui discutate de părinți și profesori cu copiii: diversitate, prejudecăți, toleranță, protecția mediului înconjurător etc.
Traducere din limba engleză de Roxana Jeler
Vârsta indicată: 8+ ani
Editura: Arthur
Anul apariției: 2024
Paul Klee spunea că a desena este ca și cum ai scoate o linie la plimbare. Cartea Hai să facem artă! de Marion Deuchars e exact aventura artistică de care au nevoie copiii, fiind plină de idei de activități gata să aprindă imaginația copiilor și să le stimuleze creativitatea, în 200 de pagini de activități artistice, mini biografii de artiști celebri și introduceri în istoria culorilor sau a unor tehnici artistice. Copiii pot adăuga un zâmbet pe chipul Mona Lisei, își pot pregăti propriul tablou în stilul lui Jackson Pollock, folosind doar o cutie, o biluță, vopsea și hârtie, învață să deseneze o pasăre pas cu pas – sau o bicicletă. Vor descoperi că arta e o parte importantă din felul în care ne exprimăm pe noi înșine.
Marion Deuchars e o ilustratoare britanică distinsă cu numeroase premii. S-a ocupat de proiecte grafice din cele mai diverse, de la coperte de carte realizate pentru prestigioasa editură americană Penguin până la o serie de timbre poștale britanice dedicate lui Shakespeare. Artista a conceput numeroase cărți de activități artistice pentru copii, toate marcate de imaginația sa artistică și de plăcerea jocului cu creioane, vopsele, tuș sau pensulă.
Traducere de Ileana Achim
Vârsta indicată: 3+ ani
Editura: Frontiera
Anul apariției: 2024
Următoarea ediției a newsletterului va fi scrisă chiar de la Târgul Gaudeamus, în timp real, așa că va apărea probabil vineri seara sau sâmbătă dimineața. Până atunci, la revedere!