Nu știu alții cum sunt, dar eu, când cumpăr cărți pentru copii, le iau deopotrivă pentru fiul meu și pentru mine – nu neapărat în ordinea asta 😄. De fapt, n-am încetat niciodată să citesc literatură pentru copii, de care sunt fascinat în continuare, așa că am acasă mai multă literatură pentru copii decât cărți „serioase”. Sper că nu sunt singurul.
Săptămâna asta a avut loc la Alma Vii tabăra anuală de creație pentru copii „Locuiește în poveste”, la care am participat alături de Florin Bican, Adina Popescu, Dan Ungureanu și Ioana Bot. Copiii participanți au fost plini de viață, umor și creativitate, reușind să creeze povești pe care și le vor aminti toată viața.
Abia aștept apariția antologiei cu textele lor ilustrate la editura Arthur!
✍️ Tot la editura Arthur găsiți în precomandă două cărți care vă vor zgudui memoria afectivă dacă aveți peste patruzeci de ani și ați copilărit în anii ‘70 sau ‘80. Cele două povești clasice ale lui Ion Creangă, Capra cu trei iezi și Ursul păcălit de vulpe, au primit în aceste variante clasice niște haine memorabilele sub forma ilustrațiilor Ilenei Ceaușu-Pandele.
Vârsta indicată: 3+ ani
Editura: Arthur
Anul apariției: 2024
Sunt un mare fan al reeditărilor acestor cărți excepționale care ne-au marcat copilăria, iar cei responsabili de colecția RETRO fac o treabă excelentă.
La marginea Bucureștiului, pe un teren înconjurat de viță-de-vie și pomi fructiferi, se construiește Grădinița Bună. Din toamna acestui an, peste 60 de copii cu vârste între 3 și 6 ani, provenind din familii vulnerabile din Ferentari și Jilava, și care sunt în pericol de abandon școlar, vor merge la Grădinița Bună. Anul acesta, Cărturești a decis să susțină Grădinița Bună prin campania „Școlărești la Cărturești”, care se desfășoară între 13 august și 30 septembrie 2024. Cu fiecare achiziție de rechizite și manuale școlare din cadrul campaniei, contribui la oferirea de zile de școlarizare copiilor din medii defavorizate și la reducerea riscului de abandon școlar. Produsele din campanie se găsesc în librăriile Cărturești și pe site-ul carturesti.ro.
[Copiii] pot deveni ceea ce societatea noastră, acum, nu le dă aproape nicio șansă să devină. Copii buni.
– Valeriu Nicolae
În spațiul creat de Asociația Casa Bună, copiii vor învăța după o curriculă specială, se vor juca, vor avea parte de mese sănătoase, își vor face noi prieteni, vor petrece timp în natură și vor face sport.
Pentru mai multe informații, dați clic AICI.
✍️ Lupul cel mare și lupul cel mic de Nadine Brun-Cosme e una dintre cărțile-bijuterie pe care orice copil merită să le citească. E o poveste minunat ilustrată despre prietenie și singurătate, despre legătura cu celălalt, transmisă într-un limbaj profund, dar accesibil tuturor. Am cunoscut-o pe Nadine acum câțiva ani la un workshop organizat la Muzeul Național al Literaturii Române, când am avut plăcerea să învăț o mulțime de lucruri de la o persoană absolut fermecătoare, de o cultură formidabilă.
Cartea spune povestea a doi lupi, unul mare și unul mic, care se întâlnesc pe o colină și, deși la început sunt reticenți unul față de celălalt, încep să aibă o legătură specială. Lupul cel Mare e obișnuit să trăiască singur, fără să fie deranjat de nimeni. Totul se schimbă când apare Lupul cel Mic, curios și dornic de companie. Inițial, Lupul cel Mare e precaut și nu știe cum să reacționeze la prezența noului venit, dar pe măsură ce timpul trece, cei doi încep să se bucure de prezența celuilalt.
Lupul cel Mare locuia dintotdeauna acolo singur, sub copacul său din vârful dealului. Dar într-o zi apăru Lupul cel Mic. Venea de departe. De-atât de departe încât la început Lupul cel Mare nu văzu decât un punct. Lupul cel Mic se apropia tot mai mult. Lupul cel Mare se temu dintr-odată ca nu cumva să fie mai mare decât el.
Ilustrațiile sunt semnate de Olivier Tallec, iar traducerea excelentă îi aparține Laviniei Braniște.
Vârsta indicată: 3+ ani
Editura: Portocala albastră
Cu ocazia asta țin să le mulțumesc celor 700 de abonați la newsletter! WOW! E o onoare și un mare privilegiu. Până săptămâna viitoare, la revedere!