Bine v-am găsit! Pentru că puțină autopromovare nu strică niciodată, vă anunț că în curând vor avea loc la Cluj două reprezentații ale piesei de teatru Olguța’n’Cluj. Prima reprezentație e SOLD OUT. La cea de-a doua mai găsiți bilete AICI.
✍️ În curând urmează alegerile, așa că vă recomand această splendidă fabulă apărută la Povestela Ofir în traducerea Ioanei Bican, cu ajutorul căreia le puteți explica celor mici cam cum stă treaba cu procesul electoral. Mi se pare cea mai bună metodă de a-i iniția în tot ceea ce înseamnă democrația, dreptul de vot și importanța alegerii conștiente. Davide Cali și Magali Clavelet abordează acest subiect sensibil într-o manieră amuzantă și accesibilă, folosind personaje familiare din lumea animalelor, fiecare reprezentând tipologii și strategii de campanie pe care le recunoaștem cu ușurință și în viața de zi cu zi.
Povestea e construită EVIDENT în jurul Lupului, care vrea să candideze pentru funcția de președinte al pădurii, promițând schimbări grandioase și beneficii pentru toți locuitorii care, atrași de promisiunile ambalate frumos, se lasă convinși să-l voteze. Cum se termină povestea? Cu un fel de happyend, desigur, pentru că e vorba de o carte pentru copii! But there is a twist… 😀
Vârsta indicată: 7+
Editura: Povestela Ofir
Anul apariției: 2018
✍️ Știu că următoarea carte n-are nevoie de nicio prezentare, dar nu mă pot abține, pentru că sunt foarte legat de ea. Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi, de Nikolai Nosov, a încântat generații de copii de la noi din țară, oferindu-le o poveste captivantă despre prietenie, aventură și maturizare. Spre deosebire de prietenii mei, am descoperit-o doar la maturitate și a intrat din prima în topul personal. Scrisă într-un stil jucăuș și cu mult umor, cartea îl urmărește pe Habarnam, un personaj simpatic, dar extrem de neîndemânatic, aflat în căutarea propriei identități. Deși la început pare un mic lăudăros lipsit de orice pricepere, călătoriile și interacțiunile cu cei din jur îl transformă treptat într-un prichindel de treabă, ajutându-l să-și recunoască slăbiciunile.
Ce face din Habarnam o lectură de neuitat e felul în care Nosov îmbină lecțiile morale cu aventurile pline de peripeții și umorul autentic, lucru pe cât de rar, pe atât de valoros. De la zborul cu un balon până la întâlnirile cu diferite personaje, fiecare capitol e o nouă ocazie de a descoperi că spiritul de echipă, curajul și sinceritatea sunt cele mai valoroase trăsături.
Vârsta indicată: 5+
Editura: Humanitas Junior
Anul apariției: 2024
Academia Americană de Pediatrie încurajează părinții și îngrijitorii să citească cu voce tare împreună cu nou-născuții și copiii mici ca o oportunitate de a cultiva relații afectuoase și grijulii într-o perioadă critică a dezvoltării cerebrale. „Cititul împreună cu cei mici înseamnă împletirea unui limbaj plin de bucurie și momente interactive bogate în structura vieții de zi cu zi,” a spus Dr. Perri Klass. „Cititul în rutina zilnică, mai ales la culcare, întărește legăturile afective și sprijină dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului.” „Răsfoirea unei cărți tipărite, plină de imagini colorate și limbaj expresiv, este cea mai benefică”, a adăugat Dr. Dipesh Navsaria, coautor al raportului. El a arătat că dispozitivele electronice nu oferă aceleași beneficii în interacțiunile părinte-copil.
✍️ Amandine Bănescu a câstigat cu cartea Oac și Tac concursul din cadrul proiectului „Incubator de povești colorate” inițiat de Asociația Cu Alte Cuvinte în parteneriat cu Asociația OvidiuRo și Editura Portocala Albastră. Scrisă și desenată cu mult umor și inteligență, Oac și Tac e ideală pentru copiii aflați la vârsta primelor lecturi, fiind ușor de parcurs, dar plină de substanță. Oac cel neobosit și Tac cel cumpătat sunt la începutul unei mari prietenii. O mulțime de lucruri îi țin departe unul de celălalt, însă cheful de joacă îi va ajuta să depășească orice obstacol. Sper ca acest duo simpatic să devină una dintre cele mai memorabile perechi de prieteni din literatura pentru copii și sunt convins că aventurile lor îi vor face pe cei mici să râdă și să învețe ce înseamnă prietenia.
Cartea benefiziază de un ghid pedagogic care poate fi descărcat online și care vă va ajuta să structurați și să organizați activități pe baza poveștii, facilitând astfel învățarea prin joc și discuții.
Vârsta indicată: 4-8 ani
Editura: Portocala albastră
Anul apariției: 2024
Și pentru că urmează alegeri și în SUA, să nu uităm că războiul se duce pe toate planurile, inclusiv pe cel al cărților pentru copii. Fostul guvernator al statului Arkansas, Mike Huckabee, a scris o carte despre fostul președinte și actual candidat din partea republicanilor. „Ghidul copiilor pentru președintele Trump, ediția 2024” ar conține, cică, adevărul pe care jurnaliștii nu vor să-l știi și îi va ajuta pe copii să afle tot ce trebuie să știe, de la alegerea sa din 2016 la cele mai mari realizări ale sale ca președinte și la campania prezidențială din 2024”.
Exact de asta mai era nevoie.
Publicată de EverBright Media, co-fondat de însuși Huckster, cartea e vândută școlilor creștine și familiilor care își școlarizează copiii acasă. Și, apropo de asta, dacă vreți să fiți la curent cu tehnicile de manipulare și dezinformare, vă recomand călduros newsletterul Misreport.