Pentru început vreau să le mulțumesc celor peste 500 de cititori care s-au abonat la newsletter în prima lună 🥳! O dedicație specială merge spre cei care și-au făcut abonament cu plată. THANK YOU, you are awesome!
✍️ Săptămâna trecută am uitat să marchez data nașterii unui important scriitor de cărți pentru copii de la noi. Nu-i bai, recuperăm acum. Gellu Naum s-a născut pe 1 august 1915 și a fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai curentului suprarealist. A studiat filosofia la București și la Paris, fiind prieten cu alți membri ai avangardei, cum ar fi Victor Brauner sau Gherasim Luca. În timpul comunismului, a scris o vreme cărți pentru copii și a făcut traduceri. Autor prolific, a rămas în amintirea mai multor generații prin personajul nemuritor creat pentru copii, pinguinul Apolodor. Cea mai recentă ediție a Cărții cu Apolodor a apărut la editura Arthur (unde a apărut și A doua carte cu Apolodor) și este una dintre puținele cărți care chiar pot fi citite cu egală plăcere de cititori între nouă și nouăzeci și nouă de ani. Noul chip al protagonistului ni-l oferă de această dată timișoreanul Dan Ungureanu, care reușește să se achite admirabil de această provocare.


În ultimii ani seria a fost continuată cu mare succes de către scriitorul, poetul & traducătorul Florin Bican, care l-a însoțit pe Apolodor ba pe Lună, ba în Deltă, ba pe crestele Carpaților. Seria Apolodor explorator e ilustrată de același Dan Ungureanu.
Aventurile adorabilului pinguin călător au beneficiat și de o variantă muzicală grație la fel de adorabilului album al Adei Milea, pe care l-am ascultat de câteva sute ori, singur sau cu fiul meu.
Vârsta indicată: 3+ ani
Editura: Arthur
Anul apariției: 2024
✍️ Cred din tot sufletul că trebuie să ne obișnuim copiii de mici cu cărți de calitate, în care textul să se ridice la înălțimea ilustrației. Sau invers. Una dintre aceste cărți e cu siguranță Nea Fier-Vechi, de Jan Lööf, apărută la editura Portocala albastră în traducerea Andreei Caleman.
Lui Kalle îi place mult să stea la unchiul Nils sau „nea Fier-Vechi”, cum îi zice lumea. Mereu meșterește câte ceva și casa îi e plină de tot felul de lucruri interesante. Săptămâna asta, de pildă, are de gând să transforme o barcă veche într-un vapor cu aburi cu care să facă o excursie în Africa și să descopere animale sălbatice. Va reuși oare?
Această călătorie plină de imaginație și culoare, deși se întinde pe numai 32 de pagini, are mari șanse să vă umple de încântare pe tine și pe micuțul / micuța alături de care o vei parcurge. E a doua carte a lui Lööf apărută la Portocala albastră, după Povestea mărului roșu.
Vârsta indicată: 3-8 ani
Editura: Portocala albastră
Anul apariției: 2024
Și, pentru că tot ne aflăm în zona cărților fără vârstă, nu pot să nu mă gândesc la una dintre lecturile mele de suflet, o carte care, în opinia mea, nu a primit nici pe departe recunoașterea pe care o merită. Păsările, creația duoului de artiși Germano Zullo și Albertine, îmbină un text poetic de o rară frumusețe și discreție cu un stil grafic care reușește să fie în același timp minimalist și plin de viață, aducând un zâmbet pe chipul cititorului. Traducerea din limba franceză a cărții apărute la editura Signatura îi aparține Dianei Calangea.
Vârsta indicată: 3+ ani
Editura: Signatura
Anul apariției: 2021
✨ În iulie s-au decernat și Premiulile Eisner, care răsplătesc anual cele mai importante apariții din industria americană a comicsurilor. Iată câștigătorii la categoriile care ne interesează pe noi:
Cea mai bună carte pentru cititori mici: Bigfoot and Nessie: The Art of Getting Noticed, de Chelsea M. Campbell și Laura Knetzger
Cea mai bună carte pentru copii: Mexikid: A Graphic Memoir, de Pedro Martín
Cea mai bună carte pentru adolescenți: Danger and Other Unknown Risks, de Ryan North și Erica Henderson
Sper ca la un moment dat să le vedem traduse în română.
Fingers crossed și la revedere până săptămâna viitoare!
Super recomandări! Nu știam de albumul Adei Milea, o să îl ascultăm chiar azi 🙏