Știrea asta mi-a luminat cumva ziua în care am citit-o: joi, 22 august, la ora 17.30, un bărbat a intrat în librăria Hoepli din Milan și a cumpărat toate cărțile expuse în vitrină, adică peste 200 de volume, care au costat în jur de 10.000 de euro. Pentru a sublinia caracterul excepțional al acestei întâmplări, librarii au pus în vitrină o pancartă pe care scria „Am vândut toate titlurile expuse”. Operațiunea a durat aproximativ o oră după care, ajutat de un asistent, cumpărătorul a chemat un taxi pentru a duce cărțile acasă, în centrul Milanului. Un episod care va rămâne bine întipărit în istoria librăriei.
✍️ Gianni Rodari e un adevărat greuceanu când vine vorba de literatura pentru copii a secolului douăzeci. Scriitor prolific, dar și teoretician literar, e cel care a vorbit despre faimosul binom fantastic, cu ajutorul căruia poți crea povești și lumi pline de imaginație prin combinarea a doi termeni diferiți sau chiar opuși. În amintirea românilor, Rodari e cel mai cunoscut prin celebrele Aventuri ale lui Cepelică, traduse de Mircea Sântimbreanu și imortalizate pe un vinil Electrecord cu decenii în urmă.
O școală mare cât toată lumea e cea mai recentă apariție de la noi, lucru pentru care îi mulțumim editurii Humanitas Junior. Cartea conține o suită de scurte povestiri și poezii având ca temă comună școala, scrise în limbajul jucăuș și accesibil care îl caracterizează pe Rodari. Cartea se citește rapid: textele sunt scurte, iar imaginile numeroase.
Ilustrațiile sunt făcute de Noemi Vola, iar traducerea de Cristina Gogianu.
Vârsta indicată: 3+ ani
Editura: Humanitas Junior
Anul apariției: 2023
Ilustratorii români contemporani merită o mai mare recunoaștere În ultimii ani, am văzut o creștere semnificativă a calității și diversității ilustrațiilor create de artiști români, fie că vorbim despre ilustrații pentru cărți pentru copii sau benzi desenate.
Printre cărțile ilustrate de Ana Alfianu amintim 1001 de nopți: basme arabe, Băiatul care nu credea în Moș Crăciun, Ina și ariciul Pit: aventuri în aparatul de fotografiat al bunicului și O călătorie prin univers: astrofizica povestită. Am lăsat pe final cărțile ilustrate și scrise de ea, Val și Cetatea Sufletelor și Tue, uriașul de gheață. Cel mai cunoscut personaj al Anei este cu siguranță Val, protagonistul din Val și Cetatea Sufletelor, pe care îl trimite într-o aventură în căutarea Cetății Sufletului, pentru a-și găsi bunicul. Un interviu cu Ana puteți citi AICI.
✍️ Mi-am dat seama că nu m-am prea ocupat de cei mai mici copii – cei care, chiar dacă nu știu încă să citească, știu să se joace și le plac cărțile. Cărțile cu Gruffalo reprezintă o adevărată încântare pentru oricine. Au fost scrise de Julia Donaldson în colaborare cu ilustratorul ei preferat, adorabilul Axel Scheffler, și au fani în toată lumea, chiar și la mine acasă 😊. Ambele cărți (Gruffalo și Puiul lui Gruffalo) sunt la fel de simpatice și beneficiază de traducerea celui mai inspirat rimar român, Florin Bican. Cărțile au apărut la editura Cartea Copiilor.
Julia Donaldson e o scriitoare, compozitoare și interpretă din Marea Britanie cunoscută pentru numeroasele cărți pe care le-a scris. Gruffalo a fost publicată prima dată în 1999, în colaborare cu Axel Scheffler, un ilustrator la fel de cunoscut, și a devenit imediat un bestseller. A primit în același an premiul Nestle Smarties Book, iar în 2000 a fost desemnată cea mai bine vîndută carte pentru copii din Marea Britanie.
Vârsta indicată: 3-7 ani
Editura: Cartea Copiilor
Anul apariției: 2013/2015
Dacă sunteți în Cluj, astăzi începe festivalul de teatru stradal WonderPuck. Asta înseamnă trei zile de spectacole pentru copii de toate vârstele, iar accesul la toate reprezentațiile este gratuit.
Până săptămâna viitoare, la revedere!