Ar trebui să ne simțim vinovați că le citim copiilor seara, înainte de culcare? Un articol de acum câțiva ani explorează dilema morală legată de felul în care familiile contribuie la inegalitatea socială. Adam Swift analizează cum anumite activități desfășurate în familie – cum ar fi cititul poveștilor de seară – pot crea un avantaj pentru copiii care beneficiază de ele, comparativ cu cei care n-au acces la astfel de interacțiuni. „Nu cred că părinții care le citesc povești copiilor la culcare ar trebui să se gândească întruna la felul în care asta îi dezavantajează pe copiii altora, dar cred că ar trebui s-o facă din când în când”, glumește Swift.
Splendid, și mai multă vină pe capul nostru de părinți români…
✍️ Ursulețul Pompon și casa din pădure, scrisă și ilustrată de Benjamin Chaud, e o poveste fermecătoare care îi poartă pe micii cititori într-o aventură plină de suspans și umor. Pompon, un ursuleț curios, descoperă o casă misterioasă în pădure, iar tatăl său pornește într-o căutare emoționantă, arătând cât de puternică este legătura dintre părinte și copil. Stilul lui Benjamin Chaud strălucește în această carte cu ilustrații bogate și pline de detalii, care adaugă o notă de umor subtil. Fiecare pagină e plină de elemente ascunse care transformă lectura într-o experiență interactivă și captivantă. Cartea e ideală pentru copii între 3 și 5 ani. Temele abordate sunt legate de curaj, legături de familie și perseverență și se îmbină perfect cu ilustrațiile absolut spectaculoase care fac din fiecare pagină o adevărată aventură vizuală.
Cartea a apărut de curând la editura Katartis în traducerea Patriciei Rădulescu și face parte dintr-o serie.
Vârsta indicată: 3-5 ani
Editura: Katartis
Anul apariției: 2024
Lila Greer, învățătoare inovatoare e o poveste despre puterea bunătății și despre cum un singur adult cu o abordare caldă și creativă poate schimba complet perspectiva unui copil asupra lumii. Scrisă de Andrea Beaty și ilustrată de David Roberts, cartea ne introduce în lumea unei fetițe copleșite de griji și nesiguranțe, mai ales atunci când viața ei este dată peste cap de o schimbare majoră: mutarea într-un oraș nou și adaptarea la o școală necunoscută. Într-un final, Lila nu devine brusc un copil curajos și lipsit de griji, dar învață că e în regulă să fie vulnerabilă și că adaptarea necesită timp.
Mi se pare o lectură potrivită deopotrivă pentru copii care se confruntă cu anxietatea schimbării, cât și pentru părinți și profesori care vor să înțeleagă impactul lor în viețile celor mici. Traducerea de Petru Aron Costeschi.
Vârsta indicată: 3-5 ani
Editura: Pandora M
Anul apariției: 2024
Studii realizate recent arată că adolescenții și tinerii din generația Z — cu vârste între 12 și 27 de ani — îl descoperă în ultima vreme pe Tolkien prin romanele din seria Stăpânul inelelor. Potrivit datelor furnizate presei de Folio Society, „piața celor sub 25 de ani este acum aproape la fel de mare ca cea a celor peste 65 de ani”. Dintr-o analiză NBC News reiese faptul că BookTok are un impact important asupra industriei cărții, fiind de un ajutor real pentru scriitorii debutanți, dar și pentru autori consacrați. În ceea ce îl privește pe Tolkien, e posibil ca interesul să fie alimentat și de noile ecranizări anunțate după opera lui, inclusiv de lansarea noului sezon al serialului Lord of The Rings: The Rings of Power.
✍️ Găinării e o carte ideală pentru cei care iubesc poveștile amuzante, fiind o combinație perfectă de umor, acțiune și personaje simpatice, cu potențial de a deveni o serie de benzi desenate foarte apreciată. Cartea promite o poveste plină de imaginație în care găinile devin eroinele curajoase ale unei aventuri neobișnuite, alături de vulpi și... extratereștri! Când George moștenește o fermă de găini, totul pare liniștit până când găina Aurica depune un ou imens, atrăgând atenția tuturor. Dar misterul abia acum începe, deoarece Aurica dispare, iar restul găinilor se pregătesc să o salveze de vulpi, cu care au o rivalitate istorică. Cartea îmbină elemente de mister cu o doză sănătoasă de umor, iar personajele, cu nume simpatice precum Aurica, Chicken Itza sau Puica, aduc un farmec aparte.
Vârsta indicată: 7+ ani
Editura: MiniGrafic
Anul apariției: 2024
Bookisit, primul târg de carte second-hand pentru toată familia din România, revine pentru ediția #18 la Școala Româno-Finlandeză ERI Sibiu. Târgul este o inițiativă autohtonă de promovare a lecturii. Duminică, 𝟏𝟑 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝟏𝟎:𝟎𝟎-𝟏𝟓:𝟎𝟎, la 𝐒̦𝐜𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆-𝐅𝐢𝐧𝐥𝐚𝐧𝐝𝐞𝐳𝐚̆ 𝐄𝐑𝐈 𝐒𝐢𝐛𝐢𝐮, poți să răsfoieşti şi să cumperi, să asculţi şi să recomanzi cărți. Înscrie-te ca expozant până marți, 1 octombrie trimițând un email la adresa bookisit2018@gmail.com! Regulamentul târgului poate fi consultat aici. Intrarea la târg este gratuită pentru vizitatori.