Ca să nu vă plictisiți, vă aduc aminte că în urmă cu câțiva ani Marele Uriaș Prietenos de Roald Dahl, una dintre cele mai cunoscute cărți pentru copii, a fost în centrul unei dispute juridice inedite. Politicianul ieșean Marius Eugen Ostaficiuc a sesizat Oficiul pentru Protecția Consumatorului că a găsit în volum „cuvinte care nu există” și „greșeli gramaticale”. OPC i-a dat dreptate și a decis interzicerea comercializării cărții și amendarea librăriei cu 1.000 de lei. Sancțiunile au fost contestate la instanțele din Iași care, atât pe fond, cât și în apel, le-au anulat. Judecătorii au constatat că cartea nu conține erori de traducere, de tehnoredactare sau erori gramaticale, dezacordurile și greșelile gramaticale regăsindu-se și în varianta originală a cărții, fiind folosite de autor în mod intenționat, tocmai pentru a se înțelege în mod clar că personajul folosește expresii greșite și face greșeli gramaticale. Unii politicieni se cam plictisesc, nu-i așa?
✍️ Am în fața ochilor o apariție recentă de la editura Humanitas, Lumea poveștilor lui Dickens. Sunt opt romane clasice repovestite pentru copii de scriitoarea Angela McAllister și ilustrate din plin de Jannucke Hansen.
Am devorat în copilărie două dintre ele, Oliver Twist și David Copperfield, în variantele integrale, fără să mă sperii de sutele de pagini care parcă nu se mai terminau. Bine, erau alte vremuri, fără TV și mai ales fără Internet. În general, sunt sceptic când vine vorba de repovestiri, readaptări masive ale unor opere clasice, un trend tot mai prezent în ultimii ani. Dacă ne luăm însă după studiile care spun că attention spanul copiilor din ziua de astăzi a scăzut simțitor, poate că asta e o cale pentru un prim contact cu aceste cărți. Poate că cei mici vor prinde gustul poveștilor și vor merge astfel la sursă. Poate, zic. Ediția aceasta e una elegantă, în format mare, cu grijă multă la detalii și atent redactată.
Traducerea din limba engleză a fost realizată de Maria Rizoiu.
Vârsta indicată: 3+ ani
Editura: Humanitas Junior
Anul apariției: 2023
✍️ Incredibilul băiețel mâncător de cărți e una dintre cărțile-comoară care m-au atras din prima clipă. Am recitit-o de nenumărate ori, apreciind stilul succint, umorul și ilustrațiile nemaipomenite ale autorului-desenator Oliver Jeffers. Din păcate, stocul de pe site-ul editurii e epuizat, însă cu puțin efort sau noroc puteți da de ea într-un anticariat. Vă asigur că merită.
Henry nu e un băieţel obişnuit. El este pur şi simplu înnebunit după cărţi, dar nu aşa cum ai crede: el adoră să le mănânce! Tot mâncând cărţi Henry devine aproape cel mai inteligent copil din lume, dar la un moment dat lucrurile o iau razna şi mâncatul de cărţi începe să-i dăuneze.
E o poveste amuzantă care ne învaţă importaţa cărţilor în viaţa noastră şi le cultivă celor mici pasiunea pentru lectură. Educativă şi incitantă, cartea conţine colaje şi ilustraţii color originale şi pline de umor.
Oliver Jeffers e un pictor şi scriitor de origine nord-irlandeză, absolvent al Universităţii din Ulster.
Vârsta indicată: 8+ ani
Editura: Vellant
Anul apariției: 2009
Traducere de Simona Răuță
✍️ O poveste clasică, dar care stârnește amuzamentul de fiecare dată, e Croitorașul cel viteaz. Aventurile croitorașului cel viteaz sunt o lecție despre perseverență, curaj și nerenunțare sau despre aparență, coincidențe și vicleșug. Povestea clasică e spusă de Arnica Esterl și stârnește amuzamentul oricărui cititor, indiferent de vârstă. Ea le oferă părinților un excelent prilej de discuții cu cei mici pe marginea temelor abordate. Ilustrațiile spectaculoase sunt opera Olgăi Dugina și a lui Andrej Dugin.
Traducerea din limba germană a fost realizată de Marilena Iovu.
Vârsta indicată: 3+ ani
Editura: Signatura
Anul apariției: 2020
Și o știre pentru clujeni: Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj te invită la Festivalul Cărții pentru Copii care va avea loc între 14-16 septembrie 2024 în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, la Centrul de Cultură Urbană Casino! Evenimentul va cuprinde activități captivante pentru copii și familii: întâlniri cu scriitori și ilustratori, ateliere de creație literară și artistică, lecturi publice în mai multe limbi (română, engleză, maghiară, ucraineană și altele), spectacole de teatru & concerte muzicale.
Până săptămâna viitoare, la revedere!
Faci și mai faină ziua de vineri, mulțumesc!
Azi chiar e Ziua Roald Dahl (13 septembrie), știai?
Amuleta volumul 4? Fata mea a citit toate cele3