O știre despre cărțile pentru copii a ajuns în sfârșit la știri, dar din păcate nu e tocmai o știre bună. Jamie Oliver retrage o carte pentru copii din librării după ce a fost criticat pentru că a folosit „stereotipuri” atunci când i-a înfățișat pe australienii indigeni: „Sunt devastat că i-am ofensat şi îmi cer scuze din toată inima”. National Aboriginal and Torres Strait Islander Education Commission (Natsiec) a făcut un apel la retragerea cărţii, condamnând cartea publicată în Marea Britanie ca fiind „dăunătoare” şi „lipsită de respect” şi l-a acuzat pe Oliver că contribuie la „ştergerea, trivializarea şi stereotipizarea popoarelor şi experienţelor primelor naţiuni”.
✍️ În copilărie, Jim LaMarche a fost mereu fermecat de povestea Cizmarul și spiridușii și a visat să dea viață acestei povești a Fraților Grimm prin ilustrații. E un basm care transmite un mesaj călduros despre bunătate și speranță. Inițial, Jim și-a imaginat ilustrațiile într-o lume modernă, dar a realizat că poate nu era cea mai bună idee: „mi-am dat seama”, zice el, „că nu eram pregătit să desenez spiriduși care fac bascheți”. Probabil că a fost o ideea bună 😁
„Trăia odată un cizmar cumsecade, care, urmărit de ghinion, ajunsese foarte sărac.” De ce a ajuns sărac? Și de ce i-au venit spiridușii în ajutor? Poate pentru că era bun la suflet, talentat sau pentru că n-a renunțat niciodată și a avut încredere în el însuși? Frații Grimm, în povestea lor originală, și Jim LaMarche, prin ilustrațiile sale, nu ne oferă răspunsuri clare. Și e mai bine așa. În spatele simplității povestii, cartea ne invită să ne punem întrebări, așa cum fac toate poveștile bune.
Vârsta indicată: 3-7 ani
Editura: Cartea copiilor
Anul apariției: 2024
It's that wonderful time of the year când librăriile Cărturești anunță lansarea ediției a doua a Premiilor Cărturino, un demers de recunoaștere a valorii literaturii pentru copii, a importanței ei în piața de carte din România și în procesul de a crește cititori.
Premiile Cărturino au două secțiuni principale: Cartea ilustrată pentru copii a anului, un premiu în valoare de 2 000 de euro, acordat pentru carte ca întreg (text și ilustrație), care se va împărți în mod egal între scriitor și ilustrator, și Cartea de literatură pentru copii a anului, în valoare de 1 000 de euro, acordat pentru text. Pe lângă valoarea premiilor în bani, câștigătorii celor două secțiuni vor primi cărți în valoare de 200 de euro, pe care le vor dona unor asociații sau instituții alese de ei. Selecția cărților va aparține câștigătorilor.
O altă propunere din seria cărților care îi pot apropia pe cei mici de literatură e seria Poptropica de la editura MiniGrafic. Avem aici o combinație de aventuri și umor care îi va face curioși pe copii și adolescenți, bazată pe popularul joc online Poptropica. Seria e scrisă de Jack Chabert și ilustrată de Kory Merritt și se concentrează pe aventurile unor tineri care descoperă o lume misterioasă, populată de insule magice și creaturi ciudate. E o serie excelentă pentru copii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani care iubesc explorările fantastice, iar calități precum prietenia, curajul și lucrul în echipă sunt foarte bine integrate. În plus, pentru fanii jocului Poptropica, cărțile adaugă o dimensiune nouă și palpitantă lumii online.
Din serie au apărut până acum la editura Arthur patru volume, care ar trebui să potolească cel puțin pentru o vreme setea de lectură a copiilor din dotare. Ultimul volum al seriei scrise de Mitch Krpata și ilustrată de Kory Merritt se numește Sfârșitul timpului și a apărut chiar anul acesta.
„Mister, acțiune și hohote de râs... Le găsiți pe toate în Poptropica.” Jeff Kinney
Vârsta indicată: 11+ ani
Editura: MiniGrafic
Anul apariției: 2024
Departamentul de Educație din Florida a publicat o listă cu peste 700 de cărți care au fost „eliminate sau suspendate” din școlile din tot statul. Această decizie vine după ce o lege a fost modificată anul trecut, oferind părinților mai multă putere de a contesta conținutul cărților din biblioteci, potrivit The Guardian. În acest an, lista s-a dublat față de cea anterioară și include titluri importante, precum Beloved de Toni Morrison, Normal People de Sally Rooney și Slaughterhouse-Five de Kurt Vonnegut. Membrii organizației Florida Freedom to Read Project, un grup de părinți din școlile publice, susțin că această măsură a provocat o explozie de cenzură fără precedent, impulsionată în mare parte de grupuri conservatoare, și că accesul elevilor la literatură diversă a fost semnificativ restrâns.
Deși mă întristează profund genul acesta de știri, e important să știm că lucrurile acestea se întâmplă chiar în timp ce le citim și să încercăm să ne opunem lor cu toate mijloacele posibile.
Până săptămâna viitoare, la revedere!