Pentru că vara e un sezon sărac în noi apariții editoriale dar generos cu timpul dedicat lecturii, m-am gândit să fac două recomandări de cărți clasice (din punctul meu de vedere) pentru copii de 10 ani, care merită să ajungă pe raftul oricărui tânăr cititor. Plus un concurs la care poți câștiga CĂRȚI!
James şi piersica uriaşă
Autor: Roald Dahl, traducere din limba engleză de Iulia Arsintescu, traducerea versurilor de Florin Bican
James trece printr-o tragedie neașteptată atunci când un rinocer evadat de la grădina zoologică îi mănâncă părinții. Viața lui devine și mai grea când e trimis să locuiască cu mătușile lui, Sponge și Spiker, care sunt foarte rele cu el. Dar, într-o zi, James primește niște limbuțe magice de crocodil, care declanșează o serie de evenimente fantastice. O piersică uriașă începe să crească în grădina mătușilor, iar James descoperă că această piersică nu e doar imensă, ci și magică. În interiorul ei, întâlnește o gașcă de insecte prietenoase și gigantice, alături de care pornește într-o aventură extraordinară, plină de peripeții. „James și piersica uriașă” este o poveste plină de imaginație și umor, perfectă pentru copiii care adoră aventurile și magia. Mind you, avem aici un umor puțin mai tăios, așa că dacă copilul sau, vai, părintele e mai sensibil, puteți trece mai departe.
Băiatul miliardar
Autor: David Walliams, traducere din engleză şi note de Diana Marin-Caea
David Walliams, urmașul neoficial al lui Roald Dahl, scrie o poveste amuzantă și provocatoare care îi va captiva deopotrivă pe copii și adulți prin umor și un stil neconvențional. Joe Bostan are tot ce și-ar putea dori: cele mai noi jocuri video, propria mașină de curse, un câine-robot japonez și un cinematograf 3D IMAX în pivniță. O fi Joe cel mai bogat copil din lume, dar în ciuda tuturor acestor bogății, simte că-i lipsește ceva esențial - un prieten adevărat. Într-o lume plină de lux, Joe descoperă că cele mai valoroase lucruri nu pot fi cumpărate cu bani. Când se împrietenește cu un coleg de școală, Bob, el începe să înțeleagă ce înseamnă prietenia adevărată și cât de important e să ai pe cineva alături. Mă tem că și a doua recomandare face parte din zona cărților cu un umor îndrăzneț dar care, vă asigur, nu-l va transforma pe micul cititor într-o persoană insensibilă, ci doar într-una mai bine pregătită pentru viață.
Citesc de când mă știu. Cărțile m-au însoțit în viață ca un prieten bun, uneori ca o obsesie. Până acum câțiva ani am citit singur, apoi cu voce tare, pentru fiul meu. Abia de curând mi-am dat seama că, prin asta, îi ofer un exemplu. E de domeniul evidenței că un copil care își vede părinții sau pe cei apropiați citind are șanse mai mari să devină, la rândul lui, cititor. Așa că încurajează-ți copilul prin propriul exemplu: citește-i sau citește pur și simpluîn preajma lui. Rezultatele nu vor întârzia să apară.
Cei de la Editura Humanitas Junior te invită să partici la o campanie de promovare a cititului și să ne împărtășești din experiența de părinte care le inspiră copiilor dragostea pentru lectură.
Ce trebuie să faci: în perioada 20 iulie–20 august 2024 postează pe pagina ta de Facebook o fotografie în care citești împreună cu cel mic, adăugă un tag către Humanitas Junior și folosește hashtag-ul #citimimpreuna. Nu uita să faci postarea publică. Premiul constă într-un pachet de 10 cărți Humanitas Junior, în valoare de 452,8 lei (TVA inclus). Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți pe platforma random.org.
✨ AICI găsești regulamentul concursului.