📌 70 de ani de la primul volum Cireșarii, Homarul Homer de Carmen Tiderle ne aduce poezii jucăușe și pline de viață, Crictor, șerpișorul erou, o poveste clasică de Tomi Ungerer, perfectă pentru copii și adulți cu simțul umorului, plus un atelier de ilustrație cu Andrei Măceșanu.
Anul ăsta se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Constantin Chiriță și 70 de ani de la apariția primului volum din Cireșarii, seria care a făcut istorie și a fermecat generații întregi de cititori așa cum puține cărți românești pentru copii au reușit s-o facă. Cu ocazia centenarului, Roxel Cart a lansat o ediție aniversară a seriei, cinci volume care vin într-o ediție cartonată, ilustrată de Andrei Crăciun. Dacă vrei să afli mai multe despre lumea Cireșarilor, între 12 și 31 martie, Biblioteca Națională a României găzduiește o expoziție dedicată lui Constantin Chiriță și poveștilor sale.


👉 O ocazie pe care n-aș rata-o dacă aș fi în București!
🐚 Homarul Homer - Carmen Tiderle
Carmen Tiderle n-are nevoie de prea multe prezentări. Scrie poezie așa cum ar trebui s-o facă mai mulți: jucăușă, surprinzătoare și plină de viață. Dacă i-ai citit vreodată versurile, știi deja că sunt ca niște artificii - explozive, colorate, pline de umor și inteligență. Poeziile ei sunt pentru copii, dar și pentru adulții care n-au uitat să se joace. În lumea ei, rechinii poartă aparate dentare, pitonii cer treceri de pietoni, iar cuvintele dansează, râd sau își scot limba pentru a te lua prin surprindere. Dacă vei avea șansa s-o întâlnești, vei vedea că e la fel ca poeziile pe care le scrie: îi plac jocurile de cuvinte, imaginile trăsnite și râsul care se strecoară printre rânduri. Nu scrie ca să dea lecții, ci ca să facă lumea mai puțin plictisitoare. Și reușește.
Homarul Homer e cel mai recent volum al ei, ilustrat de David Petridean.
Carmen Tiderle e autoarea mai multor volume de poezie pentru copii: „Pe dos. Poezii cu prostii pentru copii” (2015), „În orașul Bucurville” (2016), „Marele Acoperiș” (2017), „Povești originale cu animale”, „Cine a pus piper în mare?” (2019), „Selfie cu elfii” (2019), „Povești de la Polul Vest”, „Fabrica de lipici” (2020), „Trecere pentru pitoni” (2022). Susține ateliere de lectură, stand-up poetry și scriere pentru copii în școli.
📖 Vârsta recomandată: 5+ ani
📚 Editura: Cartex
📅 An: 2024
📚 „Fiecare Copil Merită o Poveste” ajunge în Dâmbovița
Pentru că educația și lectura sunt singura noastră speranță, Asociația OvidiuRO și UiPath Foundation extind proiectul Fiecare Copil Merită o Poveste în județul Dâmbovița, după patru ani de succes în șapte județe din România.
✅ Peste 80.000 de cărți oferite copiilor.
✅ Mii de profesori formați în metode interactive de lectură.
✅ Ce urmează în 2025:
📚 4.000 de cărți pentru grădinițe, școli și copii din comunități vulnerabile.
👩🏫 2.000 de profesori formați pentru a face lectura mai accesibilă.
📖 Ateliere de lectură pentru copii și părinți.
🤝 Grup de lucru județean pentru dezvoltarea literației timpurii.
Crictor. Șerpișorul cel bun e una dintre cărțile preferate ale lui fiu-meu. Cred că am citit-o sau ascultat-o citită de peste o sută de ori. Pe scurt, Madame Bodot, o doamnă respectabilă dintr-un orășel francez, primește un cadou mai puțin obișnuit de la fiul ei: un boa constrictor viu. Fără a se panica, ea îl crește pe Crictor ca pe un animal de companie model: îl educă, îl dresează și îl integrează perfect în comunitate. Când un hoț amenință liniștea orașului, Crictor devine erou.
Atmosfera cărții e jucăușă, cu o doză subtilă de absurd, tipică lui Ungerer, iar textul, scurt și clar, are un umor fin care amplifică efectul vizual.
Traducere din germană de Gabriel H. Decuble
🎯 Pentru cine e scrisă?
🟡 Copii 3-7 ani & adulți cu simțul umorului
Andrei Măceșanu, cel care a ilustrat Dani G. și castelul celor trei măgăruși, îi așteaptă pe copii la un atelier de desen prin care vor face cunoștință cu personajele și vor afla mai multe despre ce presupune ilustrația de carte:
Una dintre plăcerile cele mai mari ale ilustrării unei cărți mi se pare faptul că poți strecura tot felul de amănunte în fundalul ilustrațiilor, amănunte care să completeze și să fie în spiritul cărții. De exemplu, m-am amuzat să așez o hârtie cu un joc de „x și zero” în fața copilotului avionului cu care zboară la un moment dat personajele. Sunt multe astfel de intervenții în carte.
📖 Vârsta recomandată: 8+ ani
📍 Locație: Opera Comică pentru Copii, Calea Giulesti, Nr. 16, București
🎟 Intrare gratuită!
Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe. Cărțile vor fi disponibile în librăria Operei Comice pentru Copii. Atelierul este organizat în cadrul Festivalului Săptămâna Cărților Deschise.
Până săptămâna viitoare, la revedere!
Alex
Păcat de condițiile grafice în care a apărut cartea lui Carmen Tiderle. De la hârtie la paginare.