Pentru că au trecut zece ediții de newsletter dedicat cărților pentru copii (yey!), sunt curios câți dintre voi ați fi interesați un newsletter cu cărți pentru oameni mari (vai, cum sună asta 😅) Deci:
Încă nu m-am hotărât dacă va fi un newsletter săptămânal sau lunar. Thank you for your vote!
Între timp am primit cartea de la Frontiera pe care doar o anunțasem acum câteva săptămâni despre cubul lui Rubik. Arată senzațional, chiar e o încântare s-o ții în mână și s-o răsfoiești.
✍️ O apariție care mi-a atras atenția de când am văzut-o în librărie e Mama este ca o casă de Aurore Petit, tradusă în română de Marius Chivu.
Cum este o mamă? Un copil abia născut nu poate răspunde, dar dacă ar putea, oare ce ar spune? În propoziții scurte, parcă rupte dintr-un cântec sau un joc de copii, povestea imaginează numeroase răspunsuri urmărind viața unui copil de la naștere până învață să meargă. Pagină după pagină, copilul crește și ceva nou apare mereu. Mama este ca o casă, dar nu e mereu la fel. Cam ca în viață 😅
La început, mama e casa în care te naști, iar după o vreme, e casa din care faci primii pași. Nu e nimic idealizat, nu găsești aici „lecţii“ despre cum ar trebui să fie o mamă. Firescul, banalitatea minunată a fiecărei zile înfățișate cu tandrețe, umor, realism și înțelegere subtilă a vieții de familie sunt lucrurile simple, dar esențiale pe care ni le reamintește această carte luminoasă și plină de căldură.
Vârsta indicată: 0-5 ani
Editura: Cartea Copiilor
Anul apariției: 2022
Știați că generația din zilele noastre nu e prima căreia regionalismele din textele lui Ion Creangă îi dau bătăi de cap? La sugestia lui Titu Maiorescu, însuși Creangă a scris un glosar de două pagini pentru fiica celui dintâi, în care explica o parte dintre cuvintele și expresiile pe care le folosise în scrierile tale, lăsând pe dinafară totuși câteva expresii mai deocheate. Trebuie să recunosc că, deși l-am citit pe Creangă în copilărie, am ajuns să-l apreciez doar după ce am împlinit douăzeci de ani, când m-am deșteptat suficient de mult la minte ca să-mi dau seama ce povestitor înzestrat este.
✍️ Urechea ascultătoare e o fabulă suprarealistă și fermecătoare despre urechea lui Van Gogh care se află în căutarea identității și scopului ei. Când artistul olandez Vincent van Gogh își taie urechea, aceasta rămâne brusc singură, fără cap, nu știe ce să facă și încotro să meargă. Conștientă de cât de mică și de neînsemnată este ea în lume, urechea se confruntă cu o criză de identitate. Pur și simplu, nu mai știe cine este. Dar datorită unei broaște abătute, care avea nevoie doar să fie ascultată, își dă seama ce poate oferi lumii: o ureche simpatică, atentă la ce spun cei din jurul ei.
Această carte încântă prin detaliile rafinate. Ilustrațiile unice completează o poveste atrăgătoare despre identitate, bunătate și prietenie. E o poveste perfectă pentru cei mici și îi învață ce important e să fie buni ascultători și să arate empatie.
Piret Raud s-a născut în 1971 la Tallinn, în Estonia. A a studiat tipografia la Academia de Arte din Estonia. De când a absolvit în 1995, trăiește și lucrează în Tallinn ca artist grafic, ilustrator de carte și autoare. A ilustrat peste 50 de cărți, a scris trei romane și două colecții de nuvele și 22 de cărți pentru copii.
Vârsta indicată: 5+ ani
Editura: DPH
Anul apariției: 2023
Pe 29 septembrie, la Iași începe BASMaventura!
Adică întâlniri cu scriitori de literatură pentru copii, ateliere, lecturi publice, teatru și nu numai!
Cine
Scriitoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Luminița Corneanu, Iulia Iordan și Victoria Pătrașcu, alături de zece personaje năstrușnice, năzdrăvane, venite direct din poveștile lor!
Unde le veți întâlni pe autoarele De Basm
La Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, în șase școli din Iași și împrejurimi, la Librăriile Cărturești, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii și Muzeul Poezie(i).
Ce se va întâmpla
Timp de cinci zile, BASMAVENTURA va reuni copii, scriitori, actori și alți profesioniști din domeniul literaturii și teatrului pentru copii și tineret.
Prin ateliere creative, prin lecturi publice în Cărturești – Palas Mall, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii ori la Muzeul Poezie(i), precum și prin lecturi performative pe scena Teatrului „Luceafărul”, proiectul își propune să creeze un spațiu interactiv în care se promovează povești contemporane, autori români și cărțile lor, devenind un catalizator pentru cultivarea pasiunii pentru lectură în rândul copiilor și adolescenților.
Până săptămâna viitoare, la revedere!